La biennal europea Manifesta 15 se celebrarà del 8 de setembre al 24 de novembre

La quinzena edició de la biennal nòmada europea, Manifesta 15, arribarà a Barcelona i a onze municipis de l’àrea metropolitana entre el 8 de setembre i el 24 de novembre. La trobada internacional té com a objectiu fomentar una transició socioecològica equilibrada i fer-ne partícip la ciutadania.

04/04/2024 15:50 h

Ajuntament de Barcelona

Durant gairebé tres mesos la biennal nòmada europea Manifesta 15 atraurà veus referents, agents urbans i ciutadania per debatre els problemes urgents del nostre entorn a partir de la cultura, l’art, l’ecologia, la sostenibilitat, l’urbanisme i l’arquitectura.

El plantejament d’aquesta edició busca diferents enfocaments mitjançant la diversificació d’espais i la descentralització amb dotze municipis de l’àrea metropolitana: Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Granollers, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa.

Primers detalls del programa de la biennal

Entre les recerques prèvies per obrir debats i línies d’investigació destaquen la importància dels arxius locals, la tradició oral i les genealogies privades i públiques per establir la relació entre les històries locals, el colonialisme i les injustícies climàtiques. A més de les exposicions, que estaran obertes durant tota la biennal, cada setmana el focus de la programació es traslladarà a una de les dotze ciutats, amb una programació treballada per un representant artístic.

A més, s’han establert tres nuclis temàtics, tots situats a la regió metropolitana, on es plantegen els grans reptes associats a les transformacions urbanes: el Besòs, el delta del Llobregat i la serra de Collserola i la zona del Vallès.

Entre la programació destaca el projecte “Fora per fer escola”, una iniciativa d’educació i mediació per estudiar els moviments educatius progressistes catalans abans i després de la dictadura franquista i les bones pràctiques de l’ecosistema educatiu.

Les entrades per participar en les activitats valdran 15 euros i es posaran a la venda a partir del mes de maig.

L’equip de Manifesta 15

L’equip artístic de la biennal està format per la directora i fundadora de la Manifesta International Foundation i de Manifesta 15 Barcelona, Hedwig Fijen, la mediadora creativa Filipa Oliveira i els representants artístics que han designat els municipis que hi participen.

Més informació