La Comissió Europea premia el Telèfon de Prevenció del Suïcidi de Barcelona

La institució europea reconeix amb aquest guardó dels EU Health Awards 2021, un premi atorgat per la Unió Europea en la categoria de salut, el servei que es va posar en marxa l’estiu del 2020 per prevenir l’increment dels problemes de salut derivats de la pandèmia de la covid-19.

04/05/2022 16:07 h

Ajuntament de Barcelona

La distinció, dotada amb 20.000 euros, que es destinaran a reforçar aquest servei, reconeix l’esforç per implementar aquest projecte únic i pioner a l’Estat, desenvolupat en col·laboració amb la Fundació Ajuda i Esperança. Per compartir el premi amb la fundació, una representació de l’equip (la directora, Rosa Navas, i tres persones voluntaries) va recollir el guardó a la Regidoria de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament.

El Telèfon de Prevenció del Suïcidi és una de les mesures incloses en el Pla de salut mental 2016-2022: un conjunt de propostes posades en marxa en coordinació amb entitats i professionals del sector que han situat Barcelona com la primera ciutat de l’Estat amb un pla específic per fer front a aquesta problemàtica.

Pel que fa al premi, Barcelona ha estat escollida per davant d’altres finalistes com Gant (Bèlgica), Metamorfosi (Grècia) i Tolosa (França). És el segon guardó atorgat per la Comissió Europea aquest mes de maig, ja que Barcelona també va obtenir la designació com una de les capitals de la inclusió i la diversitat 2022.

Telèfon de Prevenció del Suïcidi

El Telèfon de Prevenció del Suïcidi (900 925 555) és un servei gratuït que funciona ininterrompudament les 24 hores del dia gràcies a persones voluntàries amb formació especialitzada. Es concreta, sobretot, en un procés d’escolta activa i acompanyament emocional que, en el cas de detectar risc de suïcidi imminent o en curs, activa el 061 o bé el 112.

Des que es va posar en marxa ha rebut 6.500 trucades, de les quals 181 han estat per risc de suïcidi imminent o en curs. El 32% de les trucades rebudes han estat de persones de menys de 39 anys, i, tot i que es tracta d’un servei municipal, prop del 80% de les trucades provenien de fora de la ciutat de Barcelona. El suïcidi és actualment la primera causa de mort en homes de 15 a 44 anys i la segona en el cas de les dones.