Ratificada la primera sanció municipal per un anunci de lloguer discriminatori

Una jutgessa de Barcelona confirma la multa de 90.001 euros que l’Ajuntament de Barcelona va imposar a un agent de la propietat immobiliària per excloure de l’accés a l’habitatge un col·lectiu de persones per raó de l’origen.

13/07/2022 11:20 h

Ajuntament de Barcelona

L’Oficina per la No Discriminació (OND) va detectar els fets l’octubre del 2019 arran d’una comunicació a través del sistema de queixes del consistori, en la qual un ciutadà denunciava que l’anunci incloïa com a requisit per poder accedir al lloguer ser persona espanyola i demanava que s’estudiés com a possible cas de racisme immobiliari.

Un cop analitzat l’anunci, l’OND va remetre el cas a la Unitat de Disciplina i Antiassetjament Immobiliari de l’Ajuntament, creada el 2015, que va obrir un expedient sancionador contra els anunciants, els agents de la propietat immobiliària (API) i el portal Idealista, on s’havia publicat l’anunci.

L’Ajuntament de Barcelona va tramitar l’expedient i va comunicar la sanció per vulnerar la Llei catalana del dret a l’habitatge i contravenir la legislació internacional i europea en matèria de drets humans. L’agent de la propietat immobiliària i el portal Idealista van impugnar la sanció al jutjat contenciós administratiu, que ara s’ha pronunciat respecte a una de les parts denunciades i ha ratificat la sanció municipal.

La sentència del jutjat barceloní és la primera que es dicta a l’Estat espanyol per discriminació en l’accés a l’habitatge en exercici de la tutela administrativa.

Etiquetes associades a la notícia