La Guàrdia Urbana podrà gestionar denúncies de dones que pateixen violències masclistes en la parella

Nou protocol entre l’Ajuntament i el Departament d’Interior de la Generalitat per ampliar la coordinació entre els cossos policials i millorar l’atenció a dones que pateixen violències masclistes en l’àmbit de la parella. Per primera vegada la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) podrà tramitar directament denúncies relacionades amb aquest tipus de casos, que fins ara només es podien gestionar a través dels Mossos d’Esquadra.

17/11/2022 14:22 h

Ajuntament de Barcelona

Novetats en l’atenció a les víctimes de violències masclistes

El nou protocol suposa un avenç en els mecanismes de col·laboració entre la GUB i els Mossos que permetrà donar una resposta més ràpida i eficaç als casos de violències masclistes en l’àmbit de la parella, evitarà duplicitats i unificarà les actuacions d’ambdós cossos policials.

  • Denúncies: qualsevol dona que visqui una situació de violència masclista en la parella podrà dirigir-se a la GUB per demanar atenció i presentar una denúncia. Els equips de la GUB també podran activar recursos assistencials que intervenen en el suport a les víctimes amb l’objectiu de proporcionar una atenció integral a les dones, especialment en els casos de risc.
  • Procediment comú: s’unifica el protocol d’atenció en primera instància de les possibles víctimes que compareixen en una oficina o una comissaria policial.

Tipus de denúncies

La GUB podrà gestionar totes les denúncies que es trobin entre els següents tipus de delictes vinculats a les violències masclistes en la parella i que es defineixen en diversos articles del Codi penal:

  • Violència física o psíquica habitual (article 173.2)
  • Lesions (articles 148.4 al 153.1)
  • Amenaces (articles 169 al 171)
  • Coaccions (article 172)
  • Assetjament (article 172 ter)
  • Injúries i vexacions lleus (article 173.4)
  • Descobriment i revelació de secrets (article 197.7)
  • Trencament de condemna (article 468)

Pel que fa a la resta de tipus penals relacionats amb les violències masclistes en la parella, caldrà dirigir-se als Mossos; també s’hauran de presentar als Mossos les denúncies que formulin terceres persones (diferents de la víctima) sobre la base dels supòsits detallats anteriorment.

Compromís de la GUB per combatre les violències masclistes

En els darrers anys s’han posat en marxa diverses accions per millorar la protecció i l’atenció a les dones que viuen situacions de violències masclistes, com la Guia d’indicadors d’alerta, per detectar i actuar davant un possible cas, o la creació d’un agent referent en violències masclistes a cada districte, que es coordina i intercanvia informació amb el Grup d’Atenció a la Víctima dels Mossos.

A més, l’abril del 2023 entrarà en funcionament el Servei d’Atenció a la Víctima (SAV) de la GUB, que s’ubicarà a la Rambla, 23, a Ciutat Vella. L’objectiu d’aquest nou servei és augmentar els recursos i la preparació de la GUB per millorar la prevenció, la detecció i l’atenció a les dones víctimes de violències masclistes, així com optimitzar els recursos existents del sistema.

El nou SAV pretén ser un punt d’atenció integral a les dones víctimes de violències masclistes i els seus fills i filles que acudeixen a posar una denúncia a les dependències policials, un espai on la prioritat serà atendre’ls coordinadament amb els serveis assistencials i policials.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades