Reobre l’Hivernacle, el primer equipament obert al públic de la Ciutadella del Coneixement

Després de 135 anys, torna l’Hivernacle! L’emblemàtic edifici ha reobert les portes després d’haver-se rehabilitat a fons. La construcció recupera la vocació original: englobar l’exposició de més d’un centenar de plantes de gran interès i contribuir a divulgar el verd i la biodiversitat. L’Hivernacle forma part de l’eix patrimonial i científic de l’estratègia Ciutadella del Coneixement, que pretén convertir el parc i els entorns en un pol de coneixement, divulgació i innovació capdavanter a Europa i accessible per a tota la ciutadania.

18/12/2023 09:07 h

Ajuntament de Barcelona

Com tots els hivernacles, es tracta d’una construcció amb coberta i parets transparents, que ofereix la possibilitat de regular la llum, la temperatura i la humitat per crear les millors condicions per al conreu de plantes. La recuperació d’aquestes característiques ha estat l’objectiu principal de la rehabilitació.

L’edifici es va construir fa 135 anys, durant l’Exposició Universal del 1888. Projectat per Josep Amargós i Samaranch, és un exemple rellevant de l’arquitectura del ferro, una tècnica constructiva que va aparèixer i es va desenvolupar arran de la Revolució Industrial. L’obra, catalogada com a bé cultural d’interès local (BCIL), és una de les joies del parc de la Ciutadella, també protegit com a bé cultural d’interès nacional (BCIN).

L’any 2021 es va encarregar un projecte per acabar la rehabilitació de l’edifici. Les obres van començar al setembre del 2022. Han durat 15 mesos i han servit per recuperar la imatge original de l’Hivernacle i resoldre les patologies que havien aparegut al llarg dels 135 anys d’història.

Usos de l’Hivernacle

A més de la col·lecció botànica, a l’espai es programaran activitats per promoure la divulgació del patrimoni natural, cultural, científic i històric de la ciutat.

A partir d’ara, l’Hivernacle obrirà des de les deu del matí fins al vespre i l’entrada serà lliure, amb aforament limitat.

Ciutadella del Coneixement

L’estratègia Ciutadella del Coneixement pretén consolidar un ecosistema científic de primer nivell al parc de la Ciutadella i els entorns, i fer-lo accessible i obert a la ciutadania.

Comença a prendre forma amb la primera peça tangible, l’Hivernacle, que forma part del projecte de consolidació d’un eix d’equipaments d’alt valor patrimonial i científic. Els edificis inclosos a l’eix es troben situats a la banda sud del parc, resseguint el passeig de Picasso: a més de l’Hivernacle, són el Centre Martorell d’Exposicions, el Castell dels Tres Dragons i l’Umbracle.

La Ciutadella del Coneixement inclou quatre projectes més i té una inversió global associada de 290 milions d’euros. Els altres quatre projectes són els següents:

  • Nou complex de recerca de l’antic Mercat del Peix, amb tres edificis en marxa
  • Construcció d’un centre de biociències del CSIC al solar de l’antic Parc Mòbil de l’Estat
  • Construcció de la Biblioteca Central de Barcelona
  • Impuls i reforç de l’activitat científica i divulgativa del Zoo

La previsió és que aquest mandat un 80% del projecte estigui enllestit i que d’aquí a deu anys el conjunt de la Ciutadella del Coneixement sigui una realitat de dimensió internacional que reuneixi prop de 1.600 investigadors.

Notícies relacionades