Els primers grans equipaments de la Model comencen a licitar-se

Durant el mes d’abril s’obren els concursos per encarregar la redacció de l’espai memorial i del projecte conjunt de l’Institut Escola Xirinacs, el pavelló esportiu i la instal·lació centralitzada de generació i distribució d’energia. S’activa així la transformació de l’antic centre penitenciari en un gran pol d’equipaments i un espai verd de l’Esquerra de l’Eixample, d’acord amb la proposta que va guanyar el concurs i que ha estat aprovada pel Consell Municipal provisionalment durant la sessió ordinària del mes de març.

27/03/2023 16:21 h

Ajuntament de Barcelona

La primera licitació la impulsa el Consorci d’Educació de Barcelona i té un pressupost de 917.688,30 euros per a la redacció del projecte executiu del conjunt de tres equipaments en una superfície total d’uns 10.000 metres quadrats.

Es destinaran 5.540 metres quadrats a l’Institut Escola Xirinacs, de dues línies, 2.842 metres quadrats al pavelló esportiu municipal on se situarà un nou CEM de tipus PAV3 i 1.590 metres quadrats a la instal·lació centralitzada de generació i distribució d’energia de tot l’àmbit de la Model.

La previsió és tenir el projecte el 2024 per començar les obres el 2025 i que els equipaments entrin en funcionament el 2027.

La segona licitació disposa d’un pressupost de 300.000 euros per a la redacció del projecte executiu de l’espai memorial, que es desplegarà en les tres plantes de la quarta galeria, amb deu cel·les temàtiques, i una part del panòptic. En total, més de 5.800 metres quadrats per repassar la història del sistema penitenciari.

El contingut del projecte museològic de l’espai de memòria de la Model l’ha treballat la Regidoria de Memòria Democràtica amb les entitats de memòria i veïnals de la ciutat, amb la coordinació de l’Observatori Europeu de Memòries (EUROM).

Cessió a entitats juvenils i de cultura popular

Paral·lelament a la transformació, que està prevista per fases, s’estudien diferents accions a curt termini per poder continuar creant usos ciutadans que omplin de vida el recinte de la Model al més aviat possible.

En el cas de l’edifici d’Entença, del qual ja s’han adequat la planta baixa, el pati porxat, la sala d’actes, la d’exposicions i la polivalent, es preveu poder cedir la primera planta per a usos de les entitats del barri, atenent a les peticions que han fet davant la manca d’espais disponibles a l’Esquerra de l’Eixample.

El planejament preveu que en aquest edifici s’hi situï la residència de gent gran, però, com que es tracta de la darrera fase de transformació prevista, el Districte es va comprometre amb el veïnat a encarregar la redacció d’un projecte per avaluar quines actuacions calia fer perquè entitats juvenils i de cultura popular, que a la distribució definitiva de la Model també tenen espais previstos, amb tota una galeria sencera, puguin fer ús de la planta superior de l’edifici, la planta 1.

Dinamització provisional de la Model

Des que es va inaugurar la Model com a espai obert a la ciutadania, el 2018, s’hi han organitzat 723 activitats i hi han passat 207.398 visitants i participants. Només l’any 2022 hi van tenir lloc 152 actes i activitats de caràcter públic, gratuïts i oberts a la ciutadania.

A més de les activitats, s’hi van oferir 326 visites guiades i 58 sessions de portes obertes (divendres a la tarda, dissabte tot el dia i diumenge al matí), amb més de 41.800 participants.