Tornada a la fase d’alerta per sequera

La Generalitat ha decretat la sortida de la fase d’excepcionalitat, en vigor des del 13 de maig, als municipis que s’abasteixen del sistema Ter-Llobregat. Això suposa rebaixar un nou nivell i tornar a la fase d’alerta, gràcies a la recuperació de les reserves d’aigua als embassaments, que es troben per sobre del 38%. En la fase actual es mantenen algunes restriccions en els usos d’aigua, però en general es flexibilitzen.

28/06/2024 15:28 h

Ajuntament de Barcelona

Les pluges primaverals han augmentat les reserves dels embassaments en més d’un 15%, i han arribat fins al 38,5%. Això permet retrocedir a la fase d’alerta, que no s’activava des del novembre del 2022. Malgrat tot, Barcelona encara està en situació de sequera i es recomana a la ciutadania mantenir les mesures d’estalvi.

El canvi de fase implica algunes modificacions en les mesures vigents a la ciutat:

  • Reg: es reprèn el reg als espais verds per mantenir la vegetació i l’arbrat. Els jardins privats es poden regar dos dies a la setmana.
  • Horari de reg: de 20.00 a 8.00 hores, excepte si es rega amb aigua freàtica.
  • Màxim de 450 m3/ha/mes.
  • Neteja urbana: es fa amb la mínima despesa d’aigua indispensable, i prioritàriament amb aigua freàtica.
  • Fonts ornamentals: es mantenen tancats els brolladors. Als llacs artificials es manté un mínim d’aigua potable per garantir-hi la vida.
  • Platges: es reobriran progressivament les dutxes de totes les platges de la ciutat.

També es posaran en marxa quatre instal·lacions perquè els infants i les famílies es puguin refrescar durant l’estiu, a Canyelles, el parc de les Rieres d’Horta, el Canòdrom Meridiana i el Bon Pastor. Totes quatre formen part de la xarxa de refugis climàtics de Barcelona.

Consells per estalviar aigua

Més enllà de les restriccions, que es poden consultar en detall al web barcelona.cat/sequera, cal ser conscients de la necessitat de reduir el consum d’aigua i de no malbaratar-la en accions quotidianes. En aquesta pàgina es recullen consells per estalviar aigua i reduir-ne el consum a les llars fins a un 30%.

Etiquetes associades a la notícia