Un concert per recordar el mig segle del cop d’estat de Xile

Enguany es compleixen 50 anys del cop d’estat militar d’Augusto Pinochet a Xile i de l’assassinat del cantautor Víctor Jara. El consistori, la Generalitat de Catalunya i el Govern de Xile s’uneixen per commemorar la trista efemèride i homenatjar amb un concert totes les persones que van lluitar i continuen lluitant contra règims autoritaris i repressors.

12/09/2023 12:01 h

Ajuntament de Barcelona

El concert Mil veus per a Víctor Jara. Xile i Catalunya: Memòria i futur, 50 anys després del cop d’estat, se celebrarà en el marc de les Festes de la Mercè, el 24 de setembre, a les 22.00 hores, a l’avinguda de la Catedral. En l’acte participaran artistes de perfils diversos com Ana Tijoux, cantant, compositora i rapera xilena filla d’exiliats i resident a Barcelona; la icona pop queer Javiera Mena, també xilena resident a l’Estat, o MC Millaray, rapera maputxe i activista pels drets del poble indígena. La representació catalana serà a càrrec de les cantautores Rusó Sala i Sílvia Tomàs, que tenen una vinculació especial amb el país llatinoamericà i Víctor Jara.

Per acompanyar les cinc cantants, Borja Penalba i Marina Alcantud han reunit un grup per a l’ocasió. L’homentage a Víctor Jara es completarà amb un dels grups de la nova cançó xilena amb més reconeixement internacional: Inti Illimani Histórico.

Víctor Jara, símbol de lluita 

El cantautor Víctor Jara és una figura reconeguda de manera unànime com a símbol de la lluita per la llibertat, i per això el repertori del concert està compost íntegrament per les seves cançons.

Ambaixador cultural del govern de Salvador Allende i referent internacional de la cançó protesta dels anys seixanta i principis dels setanta, Jara va posar veu i música a les reivindicacions del poble xilè. La seva audàcia el va condemnar quan les forces armades xilenes van ocupar el palau de La Moneda, a Santiago de Xile. L’autor de cançons com El derecho de vivir en paz va ser torturat i assassinat a l’antic Estadio Chile, rebatejat com Estadio Víctor Jara amb el retorn de la democràcia, dues dècades després.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades