Museus i Programació

Dissabte, 18 de maig de 2024

La Model - Espai Memorial

Entença, 155. 08029 Barcelona

lamodel.barcelona

PORTES OBERTES

"Si vis pacem, para memoriam" (Si vols la Pau, fes memòria), de La Inefable
Instal·lació

Descobriu un dels edificis més imponents de la Barcelona de principis del segle XX i els detalls de la seva controvertida història. A la Nit dels Museus, a més de l’antiga presó, podreu visitar, a partir de la proposició de l’associació La Inefable, una instal·lació interactiva que us permetrà reflexionar sobre l’absurditat de l’afirmació que existeixen guerres necessàries, guerres justes, per aconseguir la Pau. 

Des de la seva construcció i fins al seu desmantellament com a presó el juny del 2017 La Model ha estat una institució dedicada a custodiar i reformar persones a les que des de les autoritats del moment s’ha identificat com a perilloses o infractores de l’orde públic i la vida en comunitat. En l’actualitat, com a espai al servei de la ciutadania i la preservació de la memòria col·lectiva, s’ha marcat l’objectiu de treballar en benefici de la comunitat des d’una perspectiva diferent, representant un espai de memòria i reflexió i donant cabuda a activitats com la que ens proposa, en aquest cas, l’associació de La Inefable. 

Aquesta proposta ens invitarà a plantejar-nos les vies que existeixen per salvaguardar la Pau i si, com sovint es sol afirmar, el fet de justificar les guerres com a mitjà per defensar la Pau no es, en sí, una contradicció insalvable. 

En aquesta instal·lació artística també es vol donar veu a persones que han lluitat per defensar la democràcia, la llibertat i la justícia social, valors que estan estretament lligats a l’assoliment de la Pau, amb petits i grans gestos. Es proposarà conèixer les seves històries, fer un exercici d’escolta; perquè justament, per afrontar els conflictes i entendre’ns, és fonamental saber escoltar.

La instal·lació consta de 4 parts independents però connectades que fan referència a memòries de diferents col·lectius que són exemples de resistència i construcció de pau. Memòries sovint silenciades i que es relacionen amb el nostre moment històric, tan militaritzat i plegat de conflictes bèl·lics. Durant el recorregut, el públic, en grups de 20 persones, podrà escoltar la veu de testimoniatges de dones del barri de la Marina, que van arribar a Barcelona en els anys 50; les històries actuals de dones de Barcelona d'origen migrant que reflecteixen la seva lluita diària per la justícia social; i la veu de persones integrants de L´associació de persones expresses polítiques del Franquisme. Aquesta instal·lació és part del cicle Ressonant, un projecte europeu Erasmus +, cofinançat per la UE.

Direcció artística: Giovanna Pezzullo, La Inefable.

Col·laboració dramatúrgica: Nelson Jara, Stephane Laidet, Paula Pascual de la Torre, Toni Vidal

Muntatge: Nelson Jara, Stephane Laidet, Giovanna Pezzullo.

Paisatge sonor: Stephane Laidet

Paisatge olfatiu: Nelson Jara i Giovanna Pezzullo

Jump to map end

Llista de punts que es mostren al mapa

    Jump to map start