Museus i Programació

Dissabte, 13 de maig de 2023

Santa Mònica

La Rambla, 7. 08002 Barcelona

Tel.: 935 671 110

artssantamonica.gencat.cat

PORTES OBERTES

Utopia Rambles

L’exposició aplega 44 artistes per imaginar i actuar en temps real sobre l’Àmbit Rambles. Com una caixa d’eines de codi obert, mostra de forma detallada la metodologia d’aquest procés d’acció col·lectiva. Paral·lelament, presenta material inèdit del procés cooperatiu que UTE Km Zero va realitzar el 2018 sobre la transformació de la Rambla, un arxiu que és en si mateix font d’imaginaris utòpics. Una iniciativa curada per Itziar González Virós, Elena Blesa Cábez i Enric Puig Punyet.

 

Plou?, instal·lació site-specific de videomapatge sobre el desplaçament climàtic

Durant La Nit dels Museus s’activarà la instal·lació de videomapatge creada pels artistes residents del Gremi d’Espais. Projectant sobre el sostre interior, les escales del Santa Mònica condueixen ara cap a un cel artificial i simulat. Una instal·lació site-specific que contribueix a desdibuixar els límits del centre d’art i ens pregunta “Com hem d’actuar davant la manca de pluja i un clima malalt?”

 

ACTIVITATS

A les 19.00 h

Els llocs de la utopia. Conversa entre Haud Guéguen i Peter Wagner

Conversa

Què entenem per utopia? Com pensem què pot passar i què podem fer? En un moment en què ja no és possible considerar la història com un procés teleològic orientat cap al progrés, a quines noves coordenades espaitemporals vinculem avui la utopia? La filòsofa Haud Guéguen i el sociòleg Peter Wagner conversaran sobre una reespacialització necessària de la utopia, on és cabdal desenvolupar una cartografia de les utopies concretes en llocs i mons situats, i inventar així un nou sentit del possible.

Durada: 105 minuts
 

A les 19.00 h

Taula d’endevinació digital: Tarot d’intel·ligència artificial

Espectacle

Com seria una exposició comissariada per una intel·ligència artificial? Quins temes proposaria? Quines artistes hi convidaria? Per descobrir el futur del Santa Mònica consultarem el mitjà que sembla que avui en dia es mou més ràpidament cap al futur: la intel·ligència artificial. El futur es troba allà on els algoritmes ens indiquen o estem giravoltant dins una bola de vidre? Una activitat lúdica i participativa amb les tirades de cartes de tarot de Pasquale Bavaro i les prediccions de la IA Alana.

Durada: 210 minuts


A les 19.30 h

Cuina ambulant i experimentació sonora amb Oscar Martín a.k.a Noish

Instal·lació gastronòmica, sonora i performativa

La cuina ambulant de les artistes residents del Gremi de Gastronomia del Santa Mònica es mesclarà amb l’art sonor i experimental d’Oscar Martín a.k.a Noish, per oferir una experiència gastronòmica i performativa única. La instal·lació convidarà a interactuar i escoltar atentament els registres del procés humane-màquine-salmorra i explorar així el poder nutritiu dels vincles i refluxos amb l’entorn que cohabitem.

Durada: 180 minuts
 

A les 20.00 h

Jugar a desdibuixar

Acció comunitària

Els artistes de l’exposició “Utopia Rambles” proposen una nit de trobada lúdica i distesa per trencar amb les dinàmiques habituals de consum cultural accelerat i desdibuixar els límits del centre d’art: “Convoquem a tothom que se senti part de la comunitat Rambles a passar la nit juntes. Reclamem l’esperit popular i festiu de la vetllada i convidem a ocupar els espais expositius”. Alhora, artistes de carrer de les Rambles entraran al Santa Mònica per retratar totes les persones que s’hi apropin.

Durada: 180 minuts

 

COM S’HI ARRIBA

Metro: L3 (Drassanes).

Bus: 14, 59, 64, 91, 120, D20, H14, N0, N6, N9, N12 i N15.

Bicing: estacions 56 i 57.

Jump to map end

Llista de punts que es mostren al mapa

    Jump to map start