OKEANÓS

2025

Artistes

Mirador Torre Glòries - Av. Diagonal, 211

Autor:
Anna Rierola

La Torre Glòries es transforma en Okeanós, el Tità grec, fill d'Urà (el Cel) i Gea (la Terra) que personifica l'oceà que envolta la Terra com una entitat global única i viva. El projecte fa servir el color com a llenguatge universal per explorar la connectivitat, les interaccions i els fluxos de la xarxa oceànica, basant-se en dades científiques de la NASA i l'ESA sobre el color marí.

Mitjançant una experiència visual, l'obra mostra com els sensors i satèl·lits capturen la radiació reflectida per la superfície marina, i com això permet monitoritzar la concentració de fitoplàncton, la salut dels ecosistemes i la presència de contaminants. Aquesta informació és crucial per comprendre el paper de l'oceà i els seus mars en el clima, i la conservació de la vida marina. Un cop més, la Torre Glòries esdevé far de consciència ambiental amb aquesta instal·lació que s'emmarca en el context de la Dècada de l'Oceà de la UNESCO (2021-2030). 

Amb el patrocini de Mirador Torre Glòries.

···

L'obra d'Anna Rierola utilitza la imatge científica produïda per centres de recerca capdavanters per connectar-nos amb la bellesa, complexitat i misteri de l'univers. En les seves experiències visuals afloren universos aparentment invisibles que ens revelen una visió del món unificada, en xarxa, interconnectada i interdependent. El 2018 va presentar la seva obra a Pirelli HangarBicocca (Milà) amb la Fundació Veronese. El 2019 va acabar Bosc ancestral, un mural de 60 m² a la façana de l'Institut de Ciències del Mar de la Barceloneta.

Va ser la primera artista en residència a l'Institut de Recerca Biomèdica Barcelona, on va començar El jardí de les delícies, inspirat en El Bosch, amb la trilogia: Pulsió de vida, L'Edèn i L'Infern. La seva obra s'ha exhibit individual i col·lectivament. Al Festival LLumBCN 2025 presenta Okeanós, una instal·lació lumínica a la Torre Glòries, que ens parla de la connectivitat oceànica a partir d'imatges satel·litàries.