Llum BCN: una experiència immersiva que pren l’espai públic

Joan Fontcuberta, Isaki Lacuesta i Laura Clos ‘Closca’, entre els artistes que, del 7 al 9 de febrer, combinen l’art, la tecnologia i les disciplines més diverses als carrers i places de Sant Martí.

..
20/01/2025 - 11:15 h - Cultura i lleure Ajuntament de Barcelona

Reserveu-vos el segon cap de setmana de febrer, perquè no us perdonaríeu mai haver-vos perdut l’espectacle immersiu en què es convertiran moltes zones del districte de Sant Martí. En una edició que persegueix un any més l’excel·lència en les arts de la llum, les instal·lacions surten el carrer. Artistes de renom obren el cartell, que inclou talents locals coneguts, però també molts d’emergents. Veniu a fer una passejada multidisciplinària i mireu com es transforma el paisatge urbà per efecte de la llum.  

Molts esperaven impacients la nova edició d’aquesta cita amb l’art i la tecnologia que cada any és més i més sorprenent. La d’enguany és la que fa catorze i se celebra des de l’inici coincidint amb el cap de setmana de  les festes de Santa Eulàlia. Té, però, personalitat pròpia i un prestigi que s’ha treballat la directora artística Maria Güell. Enguany, a més, col·labora amb ella Martin Pošta, fundador d’esdeveniments culturals de gran rellevància i gestor cultural amb una llarga trajectòria, a més de productor de pel·lícules i documentals.

Com a novetat, enguany s’amplien els horaris de les instal·lacions, que es podran veure divendres i dissabte, de 19 h a 1 h, i diumenge, de 19 h a 23 h.  Aquí, disciplines com l’escenografia, la dansa, l’art visual i la fotografia es comuniquen amb el llenguatge de la llum, igual que l’arquitectura. Veureu com la llum redefineix la vostra relació amb l’entorn, és a dir, amb la ciutat.

Entre els autors i autores de les grans trenta instal·lacions de la programació, noms com Mouawad + Laurier, que presenta Rising, una proposta immersiva que mitjançant la bellesa hipnòtica de l’aigua, reflexiona sobre l’augment del nivell del mar. L’ansietat climàtica esdevé, aquí, una experiència estètica. Busqueu al pati del TNC Traffic Jam Zoom, una obra de l’escenògrafa i il·luminadora (pregunteu a la gent de teatre, és de les millors) Laura Clos ‘Closca’. Aquí trobareu una jungla (o un infern) automobilístic que no és sinó una metàfora de la societat.

LOOP, una instal·lació d’Olivier Girouard, Jonathan Villeneuve i Ottoblix porta a la plaça de Coderch una versió moderna del vell zoòtrop, mentre que Rosa Tharrats posa a dialogar al DHub llum, moviment i matèria a Fosfènica, on llum, moviment i matèria dialoguen en harmonia.  I, també al DHub, concretament a la façana, veureu el principi de tot… imaginat per una intel·ligència artificial. Què en surt d’introduir els versicles del Gènesi bíblic en una màquina? Pregunteu-li a Joan Fontcuberta, autor de Gènesi.IA (a la imatge).

La Torre Glòries, convertida en un Tità grec per Anna Rierola a Okeanós; la fusió de natura i tecnologia de Martina Ampuero a MØSS (Tànger, 8); la investigació sobre el concepte de Trànsit que és la primera col·laboració entre Studio Animal i Cabosanroque; la reconversió en art dels típics parcs infantils a Impulse , de Lateral Office i CS Design al carrer de Pere IV o l’arquitectura lumínica de 48 pillars, de Bruno Ribeiro, al Museu Can Framis són algunes altres propostes, igual que (De)construct, una obra interdisciplinària d’art que combina dansa, llum i so a la plaça de Gutemberg de la UPF i que és obra de la Plateforme de la jeune création franco-allemande.

Si voleu veure l’aportació del cineasta Isaki Lacuesta a Llum BCN, haureu de venir al MUHBA Oliva Artés, on la música electrònica d’Ylia i la veu d’Alondra Bentley formen part d’una experiència cent per cent immersiva. I al Parc del Centre del Poblenou, Playmodes us farà conscients de la pèrdua del cel nocturn a Astres.

Daniel Rossa, amb Metatecture a la façana de l’Edifici RBA i Lukáš Dřevjaný – OXOO, amb Terraform (Camí Antic de València, 54 – Edifici Cornerstone), una peça artística de projecció audiovisual, tanquen la llista de grans instal·lacions de Llum BCN.

Però no tot s’acaba aquí. Al festival també presenten les seves creacions amb la llum com a matèria primera estudiants de disset escoles de grau universitari d’art i disseny. Les seves obres han estat desenvolupades amb l’assessorament de la direcció artística i el suport de l’equip de producció del festival.

Durant el festival, un comitè d’expertesa visitarà les instal·lacions i atorgarà tres Premis Talent Jove en les categories Ciutat, Atmosfera i Risc i dues mencions especials. El jurat dels Premis Talent Jove 2025 està format per: Carolina Rosich, periodista cultural especialitzada en arts plàstiques, arquitectura i disseny, Leticia Martín, programadora i productora cultural, directora del Grec Festival de Barcelona, Daniel Rossa, artista new media participant a Llum BCN 2025, i Antònia Folguera, comissària i comunicadora especialitzada en art i cultura digital. 

A més de les propostes oficials, Llum BCN acull dues instal·lacions +Llum: NexusVision, al Yamaha Light Meeting Point i Constel·lacions, creada per Goula Figuera Studio per commemorar el desè aniversari del Disseny Hub Barcelona. 

Onze instal·lacions més formaran l’apartat Off Llum, organitzat pel Poblenou Urban District i amb participants com Indissoluble, blit. i Razzmatazz, Dark Light Studio o BeatMe Lab Studio, entre altres.

Com veure tot el festival i no perdre’s res? Seguiu els quatre itineraris que us proposarà l’organització, tots en relació amb el transport públic, i ho veureu tot de dalt a baix.

El divendres 7 i dissabte 8 de febrer, dins del programa del festival Llum BCN 2025, se celebrarà a més la jornada Llum BCN Pro, un esdeveniment adreçat a professionals de les arts lumíniques i estudiants d’arquitectura, art i disseny. L’activitat, coordinada per Antònia Folguera, inclou conferències obertes al públic d’Antoni Arola i el col·lectiu Playmodes .

Entre els patrocinadors del festival, Integrated Systems Europe (ISE) té una presència destacada en diverses instal·lacions artístiques com Gènesi.IA, de l’artista Joan Fontcuberta, però també una peça exclusiva de l’artista Alice Labourel, una vídeo performance de quinze minuts que es projectarà el 6 de febrer a la megapantalla South Screen de la Fira. 

A més, la instal·lació de Rosa Tarrats ha tingut la col·laboració de la Fundació Sorigué; la creació d’Anna Rierola) ha tingut el patrocini de Mirador Torre Glòries; la proposta de Studio Animal i Cabosanroque ha estat patrocinada per Simon i l’experiència immersiva d’Isaki Lacuesta ha tingut la col·laboració de Benito.

Paral·lelament, Yamaha ha contribuït al festival amb el patrocini de la instal·lació NexusVision, creada per un equip d’estudiants de l’Escola Superior de Disseny ESDI-Sabadell. És una estructura circular de cinquanta metres quadrats, construïda amb bastides i llums LED que explora la interacció humana mitjançant jocs lumínics que transformen constantment l’espai. El projecte és fruit d’un workshop per a estudiants de disseny, arquitectura i belles arts sobre la creació d’estructures efímeres.

Si voleu saber més sobre Llum BCN, consulteu al web tota la informació sobre la programació d’aquesta edició.

Més informació