Avançar en la transició energètica

Il·lustració. ©David Sierra

Queda menys temps del que es pensava per actuar. De fet, el temps s’està exhaurint. Aquest hivern s’han conjuminat tots els elements d’una tempesta perfecta: l’acceleració del canvi climàtic, que porta alteracions meteorològiques cada cop més freqüents i intenses, i un increment desorbitat del preu de l’energia pels efectes de la guerra d’Ucraïna i la inestabilitat en el subministrament de gas i petroli. És una situació límit que obliga a accelerar la transició energètica cap a un model basat en fonts renovables que garanteixi al mateix temps la substitució dels combustibles fòssils i una major sobirania en la producció d’electricitat.

El 70% del consum mundial d’energia es concentra a les ciutats, que també són les responsables del 80% de les emissions de CO2. Són, per tant, protagonistes d’un repte planetari del qual depèn el seu propi futur. Amb les tecnologies disponibles, les grans ciutats mai no produiran tanta energia com la que necessiten, però poden contribuir de manera decisiva a mitigar el problema. Poden produir tanta electricitat neta com les seves teulades i les noves infraestructures urbanes els ho permetin i, sobretot, poden canviar la mobilitat, reduir la demanda i millorar l’eficiència energètica.

La nova normativa que incentiva la instal·lació de plaques fotovoltaiques i permetrà compartir instal·lacions d’autoconsum fins a un radi de dos quilòmetres pot canviar en poc temps els termes de l’equació. L’anomenada revolució de les teulades pot ser un pas decisiu cap a un model d’energia compartida i distribuïda. La creixent presència de cooperatives i empreses de base associativa, que només treballen amb energies renovables, i la irrupció de noves elèctriques públiques formen part també d’aquest canvi de model.

La consciència de perill ambiental s’està estenent ràpidament entre la població i cada cop més gent qüestiona el paradigma del creixement a qualsevol preu. Però la implantació de les energies renovables encara troba resistències en les comunitats locals. A Catalunya, paguem les conseqüències d’una dècada perduda i ara toca accelerar per recuperar el que no s’ha fet i anticipar-nos als nous escenaris. Tothom haurà de fer sacrificis. La nova normativa catalana sobre renovables, que fomenta la participació i el control local dels projectes, hauria de permetre l’expansió de les energies netes, prioritzant els projectes pensats per al bé comú abans que els merament extractivistes. 

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis