Cap a una cultura sostenible

Espectacle Afasia de Marcel·lí Antúnez. © Carles Rodríguez

La declaració de l'estat d'emergència climàtica a Barcelona ha despertat un consens transversal, al qual s'han sumat gairebé tots els agents de l'espectre ideològic. És l'anunci d'un canvi mental que tindrà també la seva traducció en una transformació de la cultura, que s'ha de redefinir ella mateixa en termes de sostenibilitat, però alhora ha de ser corretja de transmissió i catalitzadora d'aquest canvi.

El buit que deixa el final del procés polític obre les portes a reformular compromisos, si pot ser de base més àmplia. La cultura ha de reforçar la direcció democratitzadora, sempre acompanyada de valors com la sostenibilitat. Només així podrà conquerir la centralitat en aquest nou context. No n'hi ha prou a reclamar el 2 % del pressupost, sinó que cal redefinir les prioritats de la cultura perquè ocupi un espai realment rellevant a les nostres vides.

El tsunami de l’activista Greta Thunberg es pot servir de les energies civils que han impulsat el procés i recanalitzar-les cap a un projecte que eixampli encara més la base d'una revolució que ha de ser tranquil·la, però que també és necessària i urgent.

El moment ens emplaça a noves mirades i actituds. La dècada que obrim reclama veus i idees fresques que puguin fer front als reptes que demana aquest moment.

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis