El llegat d’Arcadi Oliveres, l’economista pacifista

Llibre: Paraules d’Arcadi. Què hem après del món i com podem actuar. Arcadi Oliveres. Angle Editorial, 170 pàgines — Barcelona, 2021
Llibre: Paraules d’Arcadi. Què hem après del món i com podem actuar. Arcadi Oliveres. Angle Editorial, 170 pàgines — Barcelona, 2021

Paraules d’Arcadi és el darrer llibre d’Arcadi Oliveres. Un compendi de conceptes per entendre millor com funciona (o com no funciona) aquest món, i en el qual aquest economista altermundialista i referent dels moviment socials repassa allò que l’ha guiat en el seu posicionament per entendre com hem arribat fins aquí, o, com diu el subtítol, Què hem après del món i com podem actuar. Si és que encara hi som a temps.

Immersos en la pandèmia d’un planeta que va dient prou al consumisme desenfrenat i a les guerres i els conflictes absurds, a les morts (encara) de fam i d’aquells que intenten travessar una Mediterrània prohibida…, en un món que castiga els dissidents i els converteix (també encara) en presos polítics, calen veus que remoguin la consciència i ens facin prendre partit en unes revolucions que potser són de formiga, perquè es basen en la constància i, sobretot, en la resistència i la incidència. Una d’aquestes veus, malauradament desapareguda, és la d’Arcadi Oliveres, l’economista de carrer, el profeta desarmat (com el va definir el periodista Joan Barril) o l’activista pacifista que va gosar dir, en veu alta i sense embuts, que el sistema capitalista “és un sistema criminal i assassí que cal destruir”.

No, no és tasca fàcil però tampoc una fal·làcia. Arcadi Oliveres és i ha estat l’home que posava les evidències i les estadístiques sobre la taula per explicar, d’una manera pedagògica i entenedora, en els milers i milers de xerrades (però també en classes d’universitat o en tantes campanyes i lluites), que les desigualtats i els conflictes són denunciables perquè són plens d’interessos i que tenim un món d’alternatives viable que permetria que visquéssim tots i totes d’una altra manera (i que no necessitéssim tres planetes si tothom vol un benestar al nivell de la mitjana de vida d’una persona europea). Però la coherència, la humilitat, el suport mutu i la responsabilitat escassegen en un món on les coordenades sembla que es conjuguin en altres direccions: les d’uns poders fàctics i sota el control dels més forts que han creat unes relacions internacionals basades en els guanys i les pèrdues. I és que sempre (hi) perden, i molt, els mateixos. Com pot ser que les vint grans riqueses del món acaparin tot el patrimoni de totes les dones del planeta? O que la despesa militar mundial sigui 40 vegades superior als diners necessaris per eradicar la fam al món? I tot i així, sempre ens queda una finestra per obrir: es diu esperança, “aquella a la qual estem obligats”, ens deia i ens ha deixat dit l’Arcadi, i que és motor i palanca cap a l’acció. Una acció que ens condueixi cap a un món més digne. I més humà i habitable.

Com funciona (o com no funciona) aquest món

Paraules d’Arcadi és el seu darrer llibre, que he tingut el privilegi d’editar. Un compendi de conceptes per entendre millor com funciona (o com no funciona) aquest món, i en el qual aquest economista altermundialista i referent dels moviment socials, que deixa tota una estela d’arcadistes i seguidors de la seva lluita, repassa allò que l’ha guiat en el seu posicionament per entendre com hem arribat fins aquí, o, com diu el subtítol, Què hem après del món i com podem actuar. Si és que encara hi som a temps. Un llibre en què es parla de democràcia, refugiats i migracions, canvi climàtic, capitalisme, armamentisme, pandèmies, populismes, llibertat, política i moviments socials, en un vaivé que fluctua entre allò que ens oprimeix i tot el que encara està per fer, que serien les escletxes per on broten les alternatives.

Home de pau i referent també en tantes lluites històriques, el seu compromís ha estat el de plantejar-nos preguntes, fer-nos pensar i donar-nos respostes per construir aquell “altre món possible” que va pregonar i practicar, sempre des d’una bondat… ben rebel.

Figura de consens, deia que l’economia, com a ciència social, li havia ensenyat sobretot a buscar un equilibri basat en la justícia social, o, més ben dit, en la justícia global, perquè amb ell tants i tantes vam aprendre que tot estava interconnectat i que tots els nostres (petits) actes tenen les seves conseqüències. El seu és un llegat també per a futures generacions, ara que part de les seves xerrades ja les feia a escoles i instituts, insistint cada cop més en la clau de volta que per a ell permetria el canvi: l’educació. En valors, és clar.

I tal com ens ha ensenyat a viure, amb el seu discurs i la seva presa de posició, ens ha ensenyat també, en els seus últims dies, a morir. Morir d’una manera digna i amb agraïment per tot allò viscut, compartit i après. Deia que si havia estat un mestre per a tantes persones era precisament perquè havia estat un bon alumne. Ara ens queden les seves Paraules, un testament per continuar la seva lluita. Que ja és la de moltes (i tantes) persones.

Paraules d’Arcadi. Què hem après del món i com podem actuar.

Arcadi Oliveres

Angle Editorial

170 pàgines

Barcelona, 2021

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis