Pensar les ciutats del demà

Il·lustració © Raquel Marín

Els moments de crisi son també moments de perill per a la democràcia. La por al futur pot atiar la temptació d’una resposta autoritària. Què hem de fer perquè la democràcia en surti reforçada? Sobre aquestes qüestions reflexionen els autors convidats a participar en aquest número de Barcelona Metròpolis.

Quan fa dos anys es va cloure la Primera Biennal Ciutat Oberta poc podíem imaginar que la segona edició s’hauria d’organitzar en mig d’una pandèmia global que ja ha provocat més d’un milió de morts i ha alterat tots els paràmetres de la vida pública i privada. Les condicions excepcionals en què se celebra aquesta segona Biennal ens recorden que als desafiaments ja coneguts hem d’afegir-hi un component nou, la incertesa: haver de respondre de sobte a una amenaça imprevista i desconeguda que posa a prova tots els engranatges de l’organització social.

L’enorme trasbals econòmic i vital que ha comportat la pandèmia ha deixat en segon terme altres crisis no menys importants, com el canvi climàtic o l’emergència social derivada de les creixents desigualtats. Però la crisis del coronavirus també pot actuar com un catalitzador de grans transformacions en curs que, un cop culminades, faran que la realitat de demà no s’assembli en res a la d’avui. El teletreball n’és l’exemple més evident.

Il·lustració © Raquel Marín © Raquel Marín

Allà on aquestes transformacions impactaran primer i amb més intensitat és a les grans ciutats. Per això és tan important disposar d’oportunitats de reflexió com la que ofereix la Biennal de pensament per debatre les grans qüestions que determinaran el seu futur: de quina manera s’ha d’afrontar la crisi ambiental; com impactaran la revolució digital o la intel·ligència artificial en la vida de la gent; quins instruments urbanístics i de disseny de l’espai s’han d’adoptar per fer ciutats més resilients, més amables i més justes en la distribució dels recursos, o de quina manera s’han de replantejar els models de consum i mobilitat perquè siguin sostenibles. Els moments de crisi son també moments de perill per a la democràcia. La por al futur pot atiar la temptació d’una resposta autoritària. Què hem de fer perquè la democràcia en surti reforçada? Sobre aquestes qüestions reflexionen els autors convidats a participar en aquest número de Barcelona Metròpolis. — Milagros Pérez Oliva

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis