Una recopilació del llegat pacifista d’Arcadi Oliveres

Arcadi Oliveres

Arcadi Oliveres (1945-2021) va ser moltes coses: mestre, inspirador, activista, escriptor, investigador per la pau, infatigable conferenciant, agitador de ments…, però, a l’hora de plasmar per escrit el seu pensament pacifista, va ser, probablement, el més prolífic de la seva generació. Intentar recollir en un únic volum una selecció dels seus escrits sobre la pau és una tasca tan fascinant com difícil. Jordi Algué i Mar Valldeoriola van acceptar el repte, i el resultat —el llibre Papers de pau, editat per l’Institut Català Internacional per la Pau i Angle Editorial— és excel·lent. I ho és en diferents sentits, almenys en quatre, a parer meu.

En primer lloc, el volum no deixa de ser, d’alguna manera, una breu història del moviment per la pau a Catalunya i a Espanya, del qual Oliveres, sense cap mena de dubte, va ser un dels pioners i artífexs. Des dels anys setanta del segle passat, la seva implicació a totes i cadascuna de les reivindicacions socials vinculades al pacifisme és constant, i el llibre n’és una bona mostra: la lluita contra la pena de mort i la reivindicació de la pau als anys setanta; els agitats vuitanta i la mobilització contra l’OTAN, que tant de mal va fer, però que tan útil va resultar a l’hora de cohesionar el moviment pacifista.

D’aquella època, Algué i Valldeoriola també recuperen un dels primers articles escrits sobre l’objecció fiscal, tema que després el moviment pacifista va liderar però que fins aquell moment era força desconegut a Catalunya. Dels anys noranta, destaquen el treball contra l’armament desproporcionat, la indústria bèl·lica i les conseqüències econòmiques de la inversió en armament, així com la defensa de la insubmissió i la reivindicació del 0,7% a cooperació per al desenvolupament. A partir del nou segle, les reivindicacions del moviment pacifista es diversifiquen, eixamplant temàtiques, i així ho recull també el volum. Resseguir els escrits d’Arcadi Oliveres ens permet conèixer l’evolució del moviment.

Un divulgador de la pau positiva

En segon lloc, Oliveres va ser un divulgador en el sentit més ampli i noble que podem imaginar. Un divulgador de la pau. I ho feia amb una varietat de registres enorme. La diversitat dels textos recollits al volum així ho testimonia. Hi trobem des de cartes enviades al president fins a la transcripció d’alguna de les seves mítiques xerrades, textos d’anàlisi de la situació del moviment per la pau, articles de diari i escrits científics fruit de la seva tasca investigadora a la universitat. L’Arcadi era un totterreny capaç de modular i adaptar el seu discurs, depenent del públic i l’objectiu que cercava.

En tercer lloc, quan parlem de pau sovint fem esforços per traslladar la idea d’una pau positiva. La pau negativa és entesa com l’absència de guerra, però els pacifistes no aspirem tan sols a un món lliure de l’exercici de la violència explícita, volem anar més enllà; creiem en la pau com quelcom semblant a la idea de justícia. No és suficient l’absència de guerra, cal lluitar per assolir uns nivells de pau més amplis. Doncs bé, Oliveres i el seu pensament i acció, que tan fidelment queden recollits al llibre, tradueixen aquest concepte de pau positiva. Perquè no es va dedicar únicament a lluitar contra les guerres —que també—, sinó que la seva obra i la seva trajectòria ens permeten comprendre la necessitat d’una pau positiva en un sentit ampli.

Papers de pau. Jordi Algué i Mar Valldeoriola. Institut Català Internacional per la Pau i Angle Editorial, 2022. 344 pàgines Llibre: Papers de pau. Jordi Algué i Mar Valldeoriola.

En darrer lloc, i probablement el més important, el llibre ens permet apropar-nos a una figura tan emblemàtica com la d’Arcadi Oliveres. Per als que tantes vegades vam tenir la sort de sentir les seves conferències, rellegir alguna de les transcripcions resulta nostàlgic i evocador. En fer-ho, al meu cap retruny la seva veu. El seu sentit de l’humor, així com la desorbitant aportació de dades i d’informació, feien d’aquelles xerrades un gaudi enorme que, gràcies a haver estat recollides en aquesta obra, podem tenir presents.

Per als que vam tenir la sort de conèixer-lo, el llibre és una manera de continuar a prop seu. Qui no va poder seguir la trajectòria d’Arcadi Oliveres al llarg de la seva vida té ara una fantàstica oportunitat de fer-ho llegint aquest llibre.

Inclou l’article “Barcelona i l’esperit de la pau”, publicat dins el dossier “La pau en moviment”, de Barcelona Metròpolis, número 101 (octubre del 2016).

Papers de pau

Jordi Algué i Mar Valldeoriola

Institut Català Internacional per la Pau i Angle Editorial, 2022
344 pàgines

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Metròpolis