Comença la col·locació d’un nou panot més sostenible, durador i resilient

Mantenir el valor patrimonial i alhora ser un disseny adaptat a les necessitats climàtiques, socials i urbanes del segle XXI. Sota aquestes dues premisses s’han creat tres nous models de panot a partir del repte llançat per la Fundació BIT Habitat el març del 2022. Les tres propostes són una evolució del panot tradicional i s’han començat a instal·lar a l’eix verd del carrer dels Almogàvers, en una superfície de 2.500 metres quadrats. Durant un any, se n’avaluarà el rendiment per incorporar-los en futures obres de reurbanització de l’espai públic.

Nou model de panot col·locat al carrer dels Almogàvers.
17/10/2023 - 14:36 h - Urbanisme i infraestructures Ajuntament de Barcelona

En el disseny de les tres propostes de panot s’han incorporat tecnologies innovadores perquè, un cop instal·lats al carrer, redueixin el soroll del pas dels vehicles, esmorteeixin l’efecte d’illa de calor i neutralitzin els gasos contaminants. També és un paviment més permeable, i se n’ha maximitzat la durabilitat.

Durant un any, l’Ajuntament de Barcelona avaluarà els nous panots, amb el disseny de les quatre pastilles, col·locats en una superfície de 2.500 metres quadrats a l’eix verd del carrer dels Almogàvers, entre els carrers de Roc Boronat i Badajoz, per analitzar-ne la resistència, el comportament acústic, el lliscament, la filtració d’aigua o l’índex de reflectància, entre altres criteris.

Posteriorment, se’n valoraran els resultats per poder incorporar aquest tipus de paviment en futurs contractes d’obra pública.

Els tres dissenys guanyadors del repte de la Fundació BIT Habitat són “Panot del segle XXI”, de l’empresa Breinco, “Panot+”, de Constraula, i “R3Panot”, d’Escofet. S’han fabricat amb materials reciclats, com àrids reciclats i ciment provinent d’escòries, per, d’una banda, fomentar l’economia circular i, de l’altra, reduir l’emissió de CO2, d’acord amb l’objectiu que Barcelona sigui una ciutat neutra en carboni el 2030.

Notícies relacionades