L'Europan 17 selecciona projectes per regenerar el Besòs i el Maresme

Obert el termini per presentar propostes al concurs internacional d'arquitectura Europan 17, un dels certàmens més importants en l’àmbit europeu. Té l'objectiu de reimaginar i repensar zones urbanes concretes de diversos països europeus. En el cas de Barcelona, el concurs, adreçat a joves professionals de menys de 40 anys vinculats a l'àmbit dels projectes urbans, paisatgístics i arquitectònics, cerca projectes innovadors per regenerar urbanísticament la zona del Besòs i el Maresme, al districte de Sant Martí.

28/04/2023 - 12:45 h - Urbanisme i infraestructures Ecologia Urbana

En total, l’Europan 17 recollirà les propostes dels participants per millorar 51 emplaçaments de 12 països europeus. A Espanya hi ha 8 emplaçaments. L’Ajuntament de Barcelona, de fet, hi col·labora des de fa uns anys, i en el passat ja hi va presentar altres zones de la ciutat, com Canyelles, Vallbona, la Sagrera o el Torrent de l’Estadella.

En aquesta ocasió, Barcelona hi ha presentat el barri del Besòs i el Maresme, immers en un procés de regeneració urbana: “Bona part dels edificis es van construir entre els anys cinquanta i seixanta del segle XX, amb materials de mala qualitat, amb mala fonamentació i problemes d’accessibilitat. La complexitat social i econòmica ha dificultat els processos de rehabilitació i manteniment, i avui dia es requereix un esforç important de regeneració urbana.”

Els joves que hi vulguin participar s’hi poden inscriure i presentar les propostes abans del 30 de juliol. Els guanyadors es donaran a conèixer el 4 de desembre. En el cas d’Espanya, el jurat, format per professionals de primer nivell del sector arquitectònic espanyol i europeu, escollirà vuit primers premis i vuit segons premis, valorats amb 12.000 i 6.000 euros, respectivament.

Tota la informació sobre les característiques de l’emplaçament de Barcelona es pot trobar al web de l’Europan.