Dipòsit del Rei Martí

Districte: Sarrià-Sant Gervasi

Barri: Sant Gervasi - la Bonanova

Transportes
C. de Bellesguard, 14 (08022)
Com s'hi va

El recinte, situat al subsol entre els carrers de Jaume Càncer i Bellesguard, havia funcionat antigament com un dipòsit d’aigües pluvials. Després de molts anys en desús, l’Ajuntament el va recuperar per construir-hi un espai cultural polivalent que va obrir el 2016. Hi ha documents històrics de l’any 1361 que ja parlen de la seva existència.

La construcció del dipòsit d’aigües es vincula a l’existència d’una mina d’aigües que travessa la propietat: els documents històrics expliquen que l’any 1361 la corona va cedir la propietat i l’ús de l’aigua a Bartomeu de Climent. A principis del segle XIX, es va fer una concessió reial a favor de Jacint Roig i, més tard, el 1876, la va adquirir Salvador Homs i Roca amb l’obligació de millorar la finca.
El Dipòsit del Rei Martí es va descobrir l’any 2001. És a tocar de la Torre Bellesguard, l’inconfusible edifici en forma de castell de l’arquitecte Antoni Gaudí, edificat sobre les restes de l’última fortalesa en què va viure, entre els anys 1408 i 1410, el rei Martí I l’Humà. D’aquí ve el nom del dipòsit d’aigües. El recinte, de 585 m2, consta de 7 naus longitudinals farcides d’arcs i amb 30 pilars. És just a sota d’una àrea verda que s’habilitarà com a espai d’esbarjo per als veïns.
 

Activitats que s’hi duen a terme