L’entrevista: El Fil Verd Estudi d’Arquitectura

..
21/12/2023 - 12:16 h - Medi ambient i sostenibilitat Ajuntament de Barcelona

“Creiem en una arquitectura holística en què no es pot considerar una part sense tenir en compte tots els factors en joc”, Elisabetta Quarta, fundadora d’El Fil Verd.

Quan i com vau iniciar el projecte? 

El Fil Verd Estudi d’Arquitectura es va gestar  durant els anys de pràctica en despatxos d’arquitectura. Veia que l’arquitectura que estava contribuint a crear no s’alineava amb allò que, per dins, sentia que volia fer. Aquest procés  va durar aproximadament  cinc anys, del 2008 al 2013, fins que vaig poder començar a posar-ho en pràctica.

Quin és l’objectiu de l’organització? 

Practicar l’arquitectura com a exercici de creativitat per trobar un equilibri entre persones, naturalesa i edificis. Creiem en una arquitectura holística, en què no es pot considerar una part sense tenir en compte tots els factors en joc: les característiques bioclimàtiques del lloc on intervenim, el benestar psicofísic de les persones, l’estalvi energètic, la salvaguarda del medi ambient, la salubritat dels materials i la qualitat dels espais arquitectònics.

Quantes persones hi col·laboren? Com us organitzeu? 

Treballem amb professionals afins als nostres valors i metodologia de treball i, segons la mida dels projectes, col·laborem i ens associem puntualment amb ells. Jo soc la persona a càrrec del despatx i dels projectes.

Quins projectes teniu entre mans? 

Ara mateix, estem treballant tant en projectes de rehabilitació i nova construcció d’habitatges unifamiliars a Barcelona i altres zones de Catalunya, com en l’enjardinament de terrats urbans i en un projecte d’edificació més gran que encara està en fase de desenvolupament.

Quines dificultats trobes, en el teu dia a dia, per impulsar la sostenibilitat? Com les resoleu? 

Les majors dificultats les vam trobar al principi, quan encara no havíem consolidat la xarxa de professionals i proveïdors que ens permet avui en dia desenvolupar la nostra feina. Ara, tot va més rodat, però en el dia a dia cal molta creativitat i convicció per trencar el “sempre s’ha fet així”, que en l’àmbit de la construcció està especialment consolidat.

Creieu que hi ha molta desinformació envers la sostenibilitat?  

Més que desinformació, crec que s’ha abusat del terme “sostenibilitat” fins al punt d’anul·lar el seu valor positiu i transformador. En el màrqueting de moltes empreses i productes s’ha fet un ús impropi d’aquest concepte sense tenir-ne les bases i això pot haver generat una certa desconfiança en el consumidor. Tot i així, noto que hi ha una sensibilitat creixent entre la població envers els temes de la sostenibilitat en tots els seus aspectes.

Quan i com vau conèixer B+S? Què us va fer participar-hi? 

Vam conèixer B+S fa uns sis anys perquè moltes de les empreses que ens inspiraven pels seus valors en formaven part. Hi vam voler participar per ser part d’aquest procés transformador cap a la sostenibilitat en una ciutat amb un potencial tan gran com Barcelona.

Què és el que més t’enorgulleix de la teva feina? 

Tenir la possibilitat de fer arquitectura d’una manera holística i alineada amb els meus valors, poder innovar i ser creativa cada dia amb l’objectiu de trobar millors solucions pels nostres clients i per la societat. També el fet de tenir un impacte positiu en el meu entorn ei inspirar altres professionals a fer el mateix.