L'entrevista: Naturalwalks

14/11/2023 - 09:17 h - Emergència climàtica Ajuntament de Barcelona

“Sempre serem més efectius fent xarxa, perquè són les xarxes fetes de fils menuts però ben entrelligats les que fan les societats més madures i sostenibles”, Evarist March, director de Naturalwalks.

A què es dedica Naturalwalks? 

Som una petita agència de viatges que ofereix activitats de guiatge de natura, formació de professionals en ecoturisme i guiatge -món dels vegetals, geologia o animals-, en salut i en el món de la cuina a través de l’ús de les plantes, algues o bolets silvestres. Fem activitats tant per institucions públiques com privades, grups d’amics o famílies.

Com va néixer aquest projecte?

Va néixer fa deu anys, arran de les ganes que tenia de dur a terme el meu propi projecte i de mostrar la cultura a través de la natura, fer-ho a través del guiatge i poder canalitzar les meves idees en un projecte concret.

On desenvolupeu la vostra acció?  

A tot Catalunya, des del Pirineu a Collserola, i des del Delta de l’Ebre al Cap de Creus. Bona part de la nostra acció té lloc a Barcelona i el seu entorn immediat. També tenim representació a l’Amèrica Llatina: al Perú i a Colòmbia.

Quins valors caracteritzen l’acció de l’organització?  

Volem fomentar un turisme basat en la qualitat, lluny del turisme de masses. Fer valdre els detalls i ensenyar la nostra cultura mediterrània i catalana, buscant els elements d’autenticitat de cada indret i la implicació de la ciutadania a través d’activitats en què, a més de passar-ho bé, també s’ofereixi coneixement o elements útils que trobem a la natura.

Què és l’ecoturisme? Què aporta a qui el practica?   

És el turisme relacionat amb l’interès per la natura i els recursos naturals i en què es procura que l’impacte ambiental negatiu sigui el mínim possible. Per tant, busca que el turisme tingui un impacte positiu a tots els nivells, tant en la natura com en les persones que hi viuen.

Quin tipus d’activitats oferiu? A quin públic es destinen?

Principalment, oferim sortides adaptades pels grups que ens ho demanen -grups d’amics, famílies-també per institucions públiques -ajuntaments, centres cívics o centres educatius- o empreses i agències de viatges. El públic és molt divers, no hi ha un perfil determinat. Treballem tant amb gent d’aquí com estrangers, de totes les edats i nivells de profunditat.

Què proposeu per a les empreses o grups de persones que vulguin fer alguna activitat de cohesió?

Oferim una activitat que es diu “La natura com a font d’inspiració”, en què, a través de diversos exercicis, ensenyem com un entorn natural que ha sobreviscut milions d’anys té molt per ensenyar-nos: com ser eficient, quines són les relacions més sanes que tenim amb el nostre entorn, etc. Serveix per visualitzar d’una forma diferent tot allò que som a escala personal, familiar o laboral.

També oferim altres activitats de lleure, que solen ser caminades temàtiques, amb tast de vins i maridatges amb flors, fer còctels amb plantes silvestres, descobrir les algues i herbes desplaçant-se amb caiac, conèixer la dieta mediterrània mentre es fa un passeig, aprendre a fer ratafia, etc.

Quin pes té la sostenibilitat a Naturalwalks? Quines accions dueu a terme per a promoure-la?

La sostenibilitat és, per nosaltres, un element transversal. Les tres paraules que ens defineixen, des del primer dia, són:  natura, ecoturisme i sostenibilitat.

Pel que fa a les accions concretes que duem a terme, sempre oferim activitats a les quals es pugui arribar amb transport públic o bé compartint els vehicles privats. Treballem amb empreses amb valors que vagin en la línia del que nosaltres pensem i de com actuem; i potenciem els petits comerços de tota mena, que donen un valor afegit i un impacte positiu per la població local. A més, fem molt d’èmfasi en la conservació i la importància de tenir cura del territori que visitem i promovem la recollida de la brossa que trobem a les nostres sortides. No cal dir que, si nosaltres en generem, també ens l’emportem.

Per què és important la vostra acció a la ciutat de Barcelona? 

Barcelona disposa de molta natura, en la mateixa ciutat i en l’entorn immediat. Considerem que cal promoure el benestar de la ciutadania en el mateix lloc on viu i nosaltres hi contribuïm a través del guiatge de natura.

Què us va motivar a formar-ne part?

Seguir fent el que hem fet sempre i seguir aprenent i compartint amb altres entitats i empreses. Sempre serem més efectius fent xarxa, perquè són les xarxes fetes de fils menuts però ben entrelligats les que fan les societats més madures i sostenibles.

Què us aporta formar-ne part?

Disposar de mirades i perspectives d’àmbits diferents d’organitzacions de la ciutat que ens permeten estar en constant aprenentatge.

Ens podries explicar algun repte o projecte de futur de Naturalwalks?

Ara mateix, ens centrem en la preservació dels pocs boscos madurs que tenim a Catalunya. Estem davant una crisi ambiental i sanitària sense precedents. Cal que tinguem clar que la pandèmia de la Covid-19 és possible que només sigui el principi. Ens calen boscos madurs per revertir el canvi climàtic i garantir espais de qualitat ambiental, principalment al voltant de les grans zones urbanes del món. Ens hi juguem que les futures generacions tinguin el dret a viure amb dignitat, no només a sobreviure.

Què és el que més t’enorgulleix de la teva feina?

Poder demostrar que vivim en un entorn de luxe, que tenim molts llocs i recursos preciosos al costat de casa i que no cal anar molt lluny per trobar-ne. Arran de participar en les nostres rutes, moltes persones han “descobert meravelles” que les han deixat bocabadades.

També, personalment, veure que avui hi ha molts professionals del sector que s’autoanomenen guies de natura. Quan vaig començar, no se’m prenia seriosament, ja que em definia com un professional del guiatge i la gent ho solia associar a països “exòtics”. Avui, tot això ha canviat. Hem creat escola i repliquem el coneixement a diversos països del món a través del postgrau de la UAB en ecoturisme.