La Ciutadella del Coneixement pren forma amb la reobertura de l’Hivernacle

..
18/12/2023 - 15:08 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

La Ciutadella del Coneixement comença a prendre forma amb la reobertura de l’Hivernacle després de quinze mesos d’obres. L’Ajuntament de Barcelona ha presentat avui l’estratègia per fer del parc de la Ciutadella un gran complex de recerca i innovació, un projecte que ja s’està fent realitat amb diferents obres en marxa i amb la primera peça finalitzada, l’Hivernacle. En un acte solemne, la ciutat de Barcelona ha reafirmat avui la seva capitalitat científica i el seu compromís per impulsar un projecte científic i urbanístic que convertirà el parc de la Ciutadella i els seus entorns en un node de coneixement, divulgació, recerca i innovació punter a Europa.

L’alcalde Jaume Collboni ha presentat avui a l’Hivernacle l’avenç de l’estratègia de la Ciutadella del Coneixement per consolidar un ecosistema científic de primer nivell i de fer-lo accessible i obert a la ciutadania. Aquesta estratègia reconeix la centralitat i història del parc, lligada a l’Exposició Internacional del 1888 i la vocació innovadora i de divulgació  científica que va tenir en aquell moment, i posar en valor els actius que hi ha al voltant del parc, com universitats, museus, centres de recerca, fundacions i empreses que ofereixen un motor de transformació a través de la ciència, la recerca i la cultura.

Per això, d’una banda, es reforça la vocació de recerca existent a la zona rehabilitant diferents edificis del parc i adaptant-los a nous usos científics i divulgatius, com és el cas de l’Hivernacle. I de l’altra, s’activen nous espais per facilitar i incentivar nous projectes científics i culturals que se sumin als ja existents. Tot plegat amb la voluntat de consolidar un ecosistema científic de primer nivell i de fer-lo accessible i obert a la ciutadania.

La Ciutadella del Coneixement és un projecte liderat per l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Fundació Pasqual Maragall, el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB).

Cinc projectes estratègics

La Ciutadella del Coneixement inclou cinc projectes estratègics amb una inversió global associada de 290 M€. Es tracta del nou complex de recerca de l’antic Mercat del Peix, amb 3 edificis en marxa, la construcció d’un centre de Biociències del CSIC al solar de l’antic Parc Mòbil de l’Estat, la consolidació d’un eix format per quatre equipaments d’alt valor patrimonial i científic, la construcció de la Biblioteca Central de Barcelona i l’impuls i reforç de l’activitat científica i divulgativa del Zoo.

La previsió és que aquest mandat un 80% del projecte vegi la llum i que a deu anys vista el conjunt de la Ciutadella del Coneixement sigui una realitat de dimensió internacional que reuneixi prop de 2.000 recercadors.

  • Mercat del Peix. Obres en marxa per a la creació d’un nou complex de recerca i innovació d’uns 45.000 m2, centrat en biomedicina, biodiversitat i benestar planetari, que s’ubicarà als terrenys que ocupava antigament el Mercat del Peix. Tres nous edificis: BIST, Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) i la UPF.
  • Pol de biociència del CSIC. Acord per la creació d’un nou centre de biociències del CSIC al solar on hi ha l’edifici del Parc Mòbil, que concentrarà les diferents unitats de recerca en biomedicina que té el CSIC a Catalunya. En conjunt, aquest centre aplegarà unes 300 persones investigadores i 40 grups de recerca.
  • Eix patrimonial i científic. Consolidació d’un eix d’equipaments d’alt valor patrimonial i científic format pel Museu Martorell, el Castell dels Tres Dragons, l’Hivernacle i l’Umbracle. 
  • Biblioteca Central Urbana. Construcció de la Biblioteca Central al costat de l’Estació de França amb vocació metropolitana.
  • Pla Estratègic del Zoo. Impuls actiu i reforç de l’activitat científica i de recerca al Zoo, en els àmbits de la preservació de la biodiversitat, la gestió de fauna salvatge i el benestar animal. En conjunt es vol promoure el coneixement científic i la recerca envers temàtiques com la medicina de precisió, la biodiversitat i la biologia evolutiva, el benestar planetari, la biologia molecular, la biomedicina, la diversitat i l’evolució del món natural, el benestar animal i la gestió de la fauna autòctona. 

Reobertura de l’Hivernacle

L’Hivernacle de la Ciutadella és un edifici de titularitat pública catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). L’edifici fou construït per Josep Amargós i Samaranch fa 135 anys, durant l’Exposició Universal del 1888. L’any 2021, l’Institut Municipal de Parcs i Jardins va encarregar un projecte per acabar la rehabilitació d’aquesta peça patrimonial que havia quedat interrompuda en diferents ocasions. Aquestes obres van iniciar-se el mes de setembre de 2022 i han durat 15 mesos amb dos grans objectius. D’una banda, recuperar la imatge original de l’Hivernacle i, de l’altra, resoldre les patologies que havien aparegut al llarg dels anys.

Durant les obres s’han pogut recuperar els plafons decoratius d’Alexandre de Riquer, a mig camí entre l’estucat i la pintura, i que han esdevingut protagonistes d’aquesta restauració. Així mateix, l’Hivernacle recupera una col·lecció de plantes, que majoritàriament són subtropicals o tropicals, sel·leccionades sota criteris com la capacitat d’adaptació a les condicions d’hivernacle, la història i el seu interès botànic. 

A partir d’ara el nou horari de l’Hivernacle serà des de les 10 hores del matí fins al capvespre. Per posar en relleu el valor patrimonial de l’Hivernacle, els nous usos previstos per a l’espai han de promoure la divulgació del patrimoni natural, cultural, científic i històric de la ciutat i, per tant, s’hi programaran algunes activitats que vagin en aquest sentit. Activitats de petit format relacionades amb el verd i la biodiversitat i també podrà esdevenir un espai expositiu amb els mateixos objectius, convertir-lo en un espai d’experimentació i divulgació recuperat per  la ciutat en el marc de la Ciutadella del Coneixement. 

El 2024 l’Hivernacle de la Ciutadella acollirà l’exposició Màquina climàtica, una revisió històrica de l’Hivernacle de la Ciutadella que recull l’evolució de diversos hivernacles al llarg del temps i fa una prospectiva sobre una línia de futur, la implementació d’hivernacles per produir aliments en trama urbana consolidada.