
100 anys d’isòtops
Una exposició per commemorar el centenari dels descobriments Francis William Aston, físic i químic britànic guardonat amb un Premi Nobel.
Els descobriments de Francis W. Aston van ser fonamentals pel camp de la física nuclear actual. La comunitat científica enguany commemora el Premi Nobel que va rebre cent anys enrere. El físic i químic britànic va ser guardonat pel descobriment d’un gran nombre d'isòtops no radioactius i per enunciar la regla dels nombres enters. A més, una de les seves invencions és fonamental en la majoria de laboratoris analítics actuals i en l’estudi científic. Per aquesta raó, el CRAI Biblioteca de Física i Química de la Universitat de Barcelona manté oberta la seva exposició bibliogràfica Isòtops i espectrometria de masses: 100 anys del Nobel a Francis W. Aston fins al 23 de novembre.
Els isòtops són els àtoms d’un mateix element amb una massa atòmica diferent, proporcionada per un nombre diferent de neutrons. L’any 1919, Aston va dissenyar i construir un invent que li canviaria la vida, tant a ell com al món de la ciència. Fou l’espectògraf de masses, un aparell que li va permetre mesurar les masses de diferents isòtops. Gràcies als seus estudis i descobriments va constatar que la massa de qualsevol isòtop, mesurada en unitats atòmiques, s’aproxima a un nombre enter. Aquesta tesi va ser la precursora del coneixement físic nuclear actual i la causant que esdevingués Premi Nobel. El seu llegat, a més de teòric i fonamental per l’estudi de diferents camps científics, es veu distingit per la importància de la seva invenció, aquest aparell que li va facilitar la troballa. Actualment, els espectròmetres de masses són eines d’ús imprescindible en la majoria de laboratoris analítics, ja que s’utilitzen per detectar i identificar àtoms, proteïnes i tota mena de molècules.
Aquesta exposició es basa en els fons bibliogràfics relacionats amb els estudis d’Aston i la seva activitat científica. A més, durant la visita, podreu entendre millor els camps dels isòtops i l’espectrometria de masses, dos camps en els quals la seva recerca va ser cabdal, fent que encara avui l’impacte segueixi a les nostres vides tot i que hagin passat cent anys.
Tota la informació en aquest enllaç.