Tornar

Una imatge d'un dels vídeos que es poden veure al web del CCCB i que combina imatges de ciutats i espais naturals

Algunes pistes per pensar en com serà el món després de tot plegat

Possiblement aquests dies heu tingut molt de temps per pensar i per començar a fer-vos preguntes. El CCCB us ofereix material per a la reflexió penjant a la xarxa uns vídeos on trobareu pistes sobre com podria ser el món de demà.

El web, la pàgina de Facebook i l'Instagram del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona s'estan dedicant a assortir les ments més inquietes de la ciutat de material per passar una bona estona i, a la vegada, aprendre. Són propostes que rescaten intervencions destacades d'edicions anteriors de festivals com Primera persona o Kosmòpolis o bé reflexions formulades per ments especialment clares del nostre temps sobre la situació que vivim actualment.

Pel CCCB han passat alguns pensadors especialment inspiradors. I les seves reflexions, encara que de vegades fossin alienes a la crisi actual, ens ofereixen una mirada reveladora sobre el món del futur. Així, podreu escoltar veus que reclamen repensar el vincle de la Humanitat amb el planeta on vivim, com ara la de l'antropòloga i enginyera Yayo Herrera o la de Donna Haraway, una biòloga i pensadora que, en la mateixa línia, defensa un replantejament de les relacions dels humans amb la Terra i amb la resta d'espècies que l'habiten. Si us interessen aquests temes, no us perdeu el vídeo Pensa't com a planeta (a la imatge), amb guió de l'escriptor de ciència-ficció Kim Stanley Robinson, que es va poder veure en l'exposició Després de la fi del món.

D'altres, com l'historiador i professor de la Universitat de Chicago Dipesh Chakrabartyens, parlen sobre l'anomenat Antropocè, una nova època en la història del planeta que hauria començat amb la Revolució Industrial i que estaria marcada pels efectes de l'activitat humana, escalfament global inclòs.

L'auge de l'extrema dreta és una de les grans preocupacions de Timothy Snyder, un expert en la història d'Europa que, a la darrera Biennal de pensament ens advertia sobre la retallada de les llibertats i l'aparició de moviments autoritaris. En la mateixa cita, la filòsofa Rosi Braidotti parlava sobre els efectes devastadors del capitalisme neoliberal i convidava a transformar el nostre món partint de les bases del feminisme i l'antifeixisme.

I si les vostres preocupacions giren al voltant de les ciutats modernes, recordeu que, entre els molts vídeos inspiradors que aquests dies podeu veure al web del CCCB teniu una entrevista amb l'escriptor Teju Cole, que el 2012 llegia fragments de la seva novel·la Ciutat oberta i compartia les seves reflexions i vivències en grans urbs com la nigeriana Lagos i la nord-americana Nova York.

Si voleu material per començar a pensar en com serà el món de demà, visiteu el web del CCCB i podreu escoltar un cor de veus que us n'oferirà unes quantes pistes.

Data de publicació: Dilluns, 25 maig 2020
  • Comparteix