Tornar

Art primer

Art primer

Una exposició per descobrir les primeres manifestacions artístiques d’Europa, amb especial èmfasi en l’art rupestre llevantí.

El Museu d’Arqueologia de Catalunya presenta l’exposició Art primer. Artistes de la prehistòria, un viatge al passat, a la recerca dels orígens de l'art. La mostra es pot visitar fins al 22 de novembre i dona a conèixer l’art rupestre llevantí, una de les expressions artístiques més originals sorgides fa 7.000 anys, tant a Catalunya com a la resta de la Mediterrània peninsular.

El naixement del comportament simbòlic està envoltat d’incerteses. L’origen de l’art esdevé un fet difícil de rastrejar on les principals pistes són l’inici de l’ús del colorant per pintar i ornamentar. Un dels primers indicis que tenim no prové dels nostres avantpassats humans sinó dels neandertals, una altra espècie amb la qual vam conviure i que fa uns 40.000 anys fou la primera a marcar les parets amb signes geomètrics i siluetes de mans.

L’art paleolític va comportar el sorgiment de l’art figuratiu. Amb la invenció d’una nova eina, l’anomenat propulsor, els nostres avantpassats van començar a caçar de forma més eficient i això va comportar un avantatge davant d'animals grans com els mamuts i els cavalls, noves preses que van contemplar en les seves expressions artístiques. Aquest canvi es va veure reflectit als seus habitatges (coves i cabanes), on la bellesa i el naturalisme dels animals així com l’abundància dels signes contrastaven amb la manca de representacions humanes. L’art llevantí va representar un pas més en l’evolució artística del continent. Aquest va conduir a un canvi radical que va donar lloc a l’art narratiu i va introduir canvis significatius en els temes i en les formes de relacionar les figures, amb escenes plenes de dinamisme i moviment.

L’exposició mostra tota aquesta evolució i ho fa a través de 250 objectes únics de la prehistòria europea, procedents de 20 museus i institucions espanyoles i franceses, i amb un discurs que integra una mirada de gènere. De la col·lecció en destaca una selecció dels calcs de pintures rupestres conservats al MAC. A més, la mostra ofereix nombrosos recursos multimèdia i de realitat virtual en 360 graus sobre escenes animades de la prehistòria, reproduccions de processos tecnològics o la visita immersiva de coves, amb l’objectiu de seduir a un ampli ventall de visitants.

Per a més informació, cliqueu aquí.

 

Data de publicació: Dimarts, 28 juliol 2020
  • Comparteix