Tornar

Imatge promocional de l'exposició L'art del cartell a Barcelona

150 anys de cartellisme barceloní

El Museu d’Història de la Ciutat mostra una selecció dels 7.000 exemplars del seu fons a L’art del cartell a Barcelona.

Fins l’1 d’abril de 2023 es pot visitar al vestíbul de la Casa de l’Ardiaca L’art del cartell a Barcelona, una exposició que es pot complementar, des de casa estant, tot consultant el catàleg en línia de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB).

Catalunya, i particularment Barcelona, va ser un dels grans centres del cartellisme modern gràcies a unes indústries gràfiques especialitzades i a un gran nombre d’artistes que exploren les seves capacitats publicitàries, artístiques i propagandístiques amb finalitats comercials, institucionals o polítiques.

A banda d’alguns exemples primerencs, l’esclat del cartellisme va ser consubstancial a la difusió del moviment modernista, coincidint amb l’edat d’or del cartell a tot Europa, entre el 1890 i la Primera Guerra Mundial, l’any 1914. Per raons socials i polítiques, en el cas català destaca també l’elevada proliferació de cartelleria que va tenir lloc durant la Guerra Civil, de 1936 a 1939.

Al llarg dels darrers 150 anys, l’Ajuntament de Barcelona ha recorregut al cartell per vehicular moltes informacions municipals, tant per comunicar a la ciutadania els esdeveniments culturals i esportius com per donar a conèixer les normatives vigents, a través dels bans de l’Alcaldia.

L’arxiu municipal conserva una col·lecció formada per més de 7.000 exemplars –des del més antic, del 1860, fins a l’actualitat–, als quals cal afegir-ne prop d’un miler més integrats en fons personals o d’empreses.

L’exposició mostra l’evolució d’aquest element de comunicació visual, amb treballs firmats per Josep Obiols, Francesc Galí, John Hassall, Josep Morell, Fulgenci Martínez Surroca, Josep Artigas, Pilar Villuendas, Pere Torrent Peret, Enric Satué o Xavier Mariscal. La mostra s’estructura en cinc blocs temàtics: promoció turística, grans esdeveniments (com els Jocs Olímpics del 1992), civisme i moviment veïnal, festes populars i equipaments municipals.

Data de publicació: Dijous, 15 Desembre 2022
  • Comparteix