Tornar

Imatge promocional dels espectacles París 1911 i Sonata, Sonatina i Sonatèlia

Sis concerts per reivindicar els compositors catalans

L’Associació Joan Manén organitza el cicle de concerts ‘Els teus clàssics’ com a homenatge a Juli Garreta, Felip Pedrell i Narcís Bonet.

Des de 2010, l’Associació Joan Manén treballa per reconstruir i divulgar la història de la música catalana, així com per recuperar la memòria dels seus intèrprets.

Després d’un any 2021 molt intens centrat a difondre el llegat artístic de Joan Manén en el cinquantè aniversari de la seva mort, l’Associació continua la seva activitat amb l’onzè cicle de concerts. Enguany pren el nom d’Els teus clàssics, que ret homenatge a Juli Garreta –de qui l’Associació ha enregistrat les obres per a violoncel i piano–, Felip Pedrell –de qui es commemora el centenari de la seva mort– i de Narcís Bonet.

El cicle s’iniciarà el 28 de gener a L’Auditori amb la presentació, precisament, de la primera integral de Garreta, enregistrada per Romain Garioud (violoncel) i Daniel Blanch (piano). Duu per títol Mar plana, com la composició romàntica amb influències de Chopin i Grieg estrenada el 1901 per Dini i Granados. El repertori inclou la Sonata en fa major (1923) dedicada a Pau Casals i una antiga sonata per a viola que Robert Gerhard va refer posteriorment. L’entrada té un cost de 20 euros i la podeu comprar clicant aquí.

El 18 de febrer, el baríton Joan Martín-Royo i el pianista Rubén Fernández Aguirre oferiran, a l’Ateneu Barcelonès, Cançons d’amor que he dictades, un vers manllevat de Francesc Mathéu que van utilitzar Pedrell i Francesc Alió a La Primavera op. 109 (1880) i a Sis Melodies (1887), respectivament. El recital repassa les dues obres –les primeres que es van escriure en català i que trenquen amb el cançoner popular i prenen com a referent el Romanticisme alemany– i inclou l’estrena de dues peces, intercalades, de Xavier Pagès-Corella: Comiat i D’ençà que ella partí. Com tots els concerts a l’Ateneu, l’entrada té un cost de 20 euros i es podrà adquirir el mateix dia del concert a partir de les 18 h al vestíbul de la Sala Oriol Bohigas.

El 17 de març, l’Ateneu acollirà un recital de piano a quatre mans de Nexus Piano Duo. Joan-Miquel Hernández i Mireia Fornells presentaran el disc Onze, amb la interpretació de la rapsòdia Faust de Pedrell, una sonata de Ferran Sor, Fantasia elegíaca de Gabriel Balart, Nocturn de Garreta, el ballet Ariel de Gerhard, L’àngel somniador i El petit Narcisó de Joan Massià, El testament d’Amèlia i El rossinyol de Narcís Bonet i la suite Caribbean, composta per Mariona Vila el 2016.

El 7 d’abril, també a l’Ateneu, la soprano Montserrat Seró, el tenor Roger Padullés i el pianista Àlex Alguacil reivindicaran, a Músiques en l’oblit, autors com Ezequiel Martín, Santiago Hortensi, Silveri Fàbregas, Tomàs Buxó, Margarida Orfila, Frederic Alfonso, Xavier Gols, Frederic Mompou, Artur Menéndez Aleixandre, Cristòfor Taltabull, Miquel Querol, Baltasar Samper, Joan Pich Santasusana, Mercè Torrents, Josep Lluís Guzmán Antich i Anna Cazurra.   

El 12 de maig, el guitarrista Bernat Padrosa presentarà, al Museu de la Música, París 1911, un recital que pren com a punt de partida el seu disc Impressions íntimes i l’efervescència cultural d’una ciutat que va atraure, successivament, a Miquel Llobet, Frederic Mompou i Narcís Bonet. El repertori inclou quatre estudis d’Heitor Villa-Lobos i una faula d’Agustí Grau. L’entrada té un cost de 8 euros i es podrà adquirir, més endavant, al web de L’Auditori.

El cicle es clourà el 9 de juny a la SGAE amb Sonata, Sonatina i Sonatèlia, a càrrec de la flautista Patrícia de No i del pianista Emili Brugalla, que interpretaran obres de Joan Manén, Tomàs Buxó, Manuel Oltra, Antoni Olaf Sabater, David Bozzo i Salvador Brotons. L’entrada té un cost de 20 euros i la podreu comprar el mateix dia del concert, a partir de les 18.30 h, al vestíbul de la Sala Mompou de la SGAE.

Data de publicació: Dimecres, 26 Gener 2022
  • Comparteix