Tornar

Fotografia del tram de l'antic Rec Comtal conservat al jaciment del Born

El Rec Comtal, un patrimoni invisible

Un itinerari explica com la séquia medieval procedent del Besòs va aportar riquesa i oportunitats als habitants de la ciutat.

Ara que Catalunya torna a viure una situació de sequera, potser és bon moment per girar la vista enrere i conèixer com s’abastava d’aigua una ciutat com Barcelona abans de la construcció de les infraestructures actuals de captació, potabilització i distribució.

En aquest context d’emergència hídrica, El Born Centre de Cultura i Memòria ha programat tres sortides de l’itinerari guiat El Rec Comtal. Com l’aigua dibuixa la ciutat, a raó d’una al mes. L’activitat té una durada de dues hores i es fa en llengua catalana.

El recorregut s’inicia al jaciment del Born, on es conserven restes dels antics elements de subministrament i d’evacuació d’aigua a la ciutat. Caminant pel barri de la Ribera i pel conjunt arqueològic, els participants coneixeran la complexa xarxa hídrica que va donar forma a l’espai urbà i als espais domèstics: clavegueres, safarejos, desaigües, canals, dipòsits, fonts, pous i latrines.

Per damunt d’aquests elements hi destaca el Rec Comtal, una sèquia medieval de tretze quilòmetres que duia l’aigua des de Montcada i Reixac fins a la ciutat, abans de desaiguar al mar. Hereu de l’aqüeducte romà de l’antiga Bàrcino, es tracta d’una de les infraestructures hidràuliques més importants de la història de Barcelona, ja que al seu pas permetia regar les hortes, accionar els molins i fer funcionar els tallers tèxtils, les adoberies, les fusines i els escorxadors.

El tiquets per fer l’itinerari valen 4 euros i es poden adquirir a les taquilles del centre o bé clicant aquí. També es pot fer reserva prèvia per correu electrònic a reserveselbornccm@eicub.net o al telèfon 93 256 68 50 (de dilluns a divendres, de 9.30 a 19 h).

Data de publicació: Dimarts, 07 març 2023
  • Comparteix