Tornar

Una de les intèrprets amb la corda llisa amb un músic tocant la bateria al darrere

'Breach' o com parlar sobre la violència masclista amb el llenguatge del circ

Circ, música en viu, performance... Són els elements que utilitza per a parlar-nos sobre la violència masclista la companyia de circ Som Noise a Breach, un espectacle que podreu veure a l'Ateneu Popular 9 Barris el diumenge, 9 de maig.

Som Noise és una companyia de circ contemporani que ha dedicat molt de temps a explorar la relació entre música i moviment. La formen la barcelonina Thaïs Julià, una biòloga que va acabar dedicada al món del circ, la dansa, el teatre i la música; Mati Muñoz, un baterista argentí que s'ha format en música, però també en dansa i en malabars i verticals; i Vivian Friedrich, una llicenciada en psicologia formada a Alemanya que ha estat ballarina aèria i ha acabat convertida en una creadora de circ performatiu amb molt interès per la música.

Està clar que, amb interessos comuns al voltant de diverses tècniques de circ, de la música i de la dansa i el moviment, totes tres artistes tenien un punt de partida sòlid des del qual començar a treballar. Després de crear una primera peça, No en vano (2017), ara ens presenten la seva segona creació, un Breach (a la imatge. Foto: @planapey) que fa referència, des del títol en anglès, a la violació o infracció d'una norma o a l'acció d'emergir a la superfície.

I és que aquest muntatge parla, fent servir la corda llisa, la música i la performance, sobre les violències masclistes exercides sobre el cos de les dones i sobre aquesta cultura patriarcal que les propicia i en la qual, malgrat els nostres esforços, seguim immersos.

És una violència que té arrels en l'herència cultural judeocristiana i que les integrants de la companyia expressen fent servir la corda metafòricament per suggerir les nostres lluites internes i per al·ludir a una violència que no té una única forma, sinó moltes i molt diverses.

Poesia, visceralitat i intimisme són ingredients d'un espectacle que utilitza àmpliament la percussió electrònica i que suggereix sensacions i situacions mitjançant uns espais sonors que tant parlen d'erotisme i violència com de plaer i dolor i de submissió i empoderament. Tot, per convidar els espectadors i espectadores a reflexionar sobre la violència.

Si voleu veure en acció una companyia que fa servir una combinació de llenguatges artístics per parlar sobre una de les grans xacres que afecten el món en el qual vivim, no us perdeu Breach. Abans de venir, però, consulteu la informació sobre les representacions al web de l'Ateneu Popular 9 Barris.

Data de publicació: Dimecres, 05 maig 2021
  • Comparteix