Tornar

Filòsofes Vinciane Despret i Donna Haraway

El CCCB apel·la a la col·laboració entre espècies animals amb les faules animades de ‘Camille & Ulysse’

L’audiovisual de Diane Toucedo especula sobre la simbiosi humana amb dos animals metamòrfics: les papallones i els pops.

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) acull fins al 18 de novembre l’exposició Ciència fricció. Vida entre espècies companyes. La mostra parteix de l’evidència científica que tots els éssers vius estan units per relacions simbiòtiques i interdependents. Aquest canvi de paradigma implica que l’espècie humana no és excepcional ni superior a la resta i nega, en conseqüència, que la natura estigui al servei del nostre benestar.

A més de la ciència, la filosofia també ha reflexionat sobre la necessitat d’un canvi de perspectiva i sobre la conveniència d’anticipar una resposta a la crisi planetària basada en el biocentrisme, en oposició a l’antropocentisme i la supremacia humana.

Com Lynn Margulis, les pensadores Donna Haraway i Vinciane Despret destaquen la importància, per al futur de la Terra, de la col·laboració entre espècies. La cineasta Diana Toucedo s’ha inspirat precisament en dues de les seves faules, Les històries de Camille, de Haraway, i Autobiographie d’un poulpe, de Despret, per construir aquest relat d’animació en 3D.

Les dues històries se situen en un futur indeterminat en què proliferen les primeres generacions de comunitats d’humans i no humans, les anomenades “comunitats del compost”. Camille, per exemple, s’associa simbiòticament amb papallones monarca, les rutes migratòries i els hàbitats de les quals als Estats Units, Mèxic i Canadà estan en perill. Ulysse, per la seva part, assumeix el repte de reviure l’existència dels pops, ja extingits, aprenent-ne els gestos i experimentant unes formes de sensibilitat summament particulars.

Tot i situar-se entre la ficció especulativa i l’assaig experimental, la pel·lícula pren l’aparença d’un conte oral, amb un narrador per a cada vivència. També ells, en sintonia amb els protagonistes, es mostren cada cop més sensibles i proclius a endinsar-se en la terolingüística, o l’estudi dels llenguatges animals. 

La cinta és una coproducció del CCCB i el Centre Pompidou de París, i ha estat especialment encarregada per a l’exposició Ciència fricció. Es projecta en versió original en francès i anglès, amb subtítols en català. Podeu reservar les vostres entrades, fins a un màxim de dues per persona, en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 04 Agost 2021
  • Comparteix