Tornar

Llums a Barcelona

Ciutats, crisi climàtica i salut global

Una col·lecció de vídeos i debats del CCCB sobre els reptes ambientals de la creixent societat urbana.

Des de l’any 2007 més de la meitat de la població mundial viu en ciutats. Avui, la tendència segueix a l’alça i s’estima que pel 2050 serà un 70% de la població qui viurà en entorns urbans. Aquest fet té grans implicacions en el medi ambient així com en el benestar de les persones i per reflexionar-ne, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona ha elaborat la llista de reproducció Ciutats, crisi climàtica i salut global, composta per debats, curtmetratges i articles, tots ells gratuïts i de lliure accés.

Les ciutats tenen un munt d'avantatges, però també causen molts inconvenients ambientals i de salut. Un d’ells és la mobilitat sostenible. En l’actualitat, el vehicle motoritzat és una de les principals fonts de contaminació i soroll a l’entorn urbà, la qual cosa posa en risc la salut i seguretat. Això planteja el desafiament d’aconseguir conciliar les necessitats de mobilitat d’una població creixent i cada cop més globalitzada sense perjudicar el seu benestar ni esgotar els recursos del planeta.

De fet, bona part de les emissions de gasos d’efecte hivernacle que causen el canvi climàtic es generen a les ciutats, fruit de la mateixa mobilitat, però també de la indústria, del transport de mercaderies o del consum energètic per part de la població. Així mateix, moltes de les transformacions de l’entorn es deuen a l’explotació de recursos naturals per cobrir les necessitats de les persones. És tal el canvi ambiental que hem causat que avui hi ha qui parla de l’era de l’Antropocè, un període marcat per la transformació global des de la invenció de la màquina de vapor. Tot això fa pensar en com han de ser les ciutats del futur per poder fer front a l’impacte generalitzat de la humanitat, frenar el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat o la degradació d’hàbitats.

Pel que respecta a la salut, la vida en ciutats massificades així com la mateixa mobilitat o fins i tot el canvi climàtic poden afavorir l’expansió de malalties que acaben desencadenant en epidèmies o, en el pitjor dels casos, en pandèmies. La covid-19 ens ho està demostrant, però a més el problema s’agreuja en urbs de països on imperen les condicions de desequilibri social, la insalubritat, el conflicte o la pobresa, la qual cosa dificulta el confinament i la contenció de la pandèmia.

El recull del CCCB aborda tots aquests temes i proposa solucions per encarar-los des dels fronts polític, econòmic social i individual. Una inspiradora col·lecció per gaudir-la en qualsevol moment des de casa. Veieu tots els continguts en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 22 Desembre 2020
  • Comparteix