Tornar

Retrats de Carme Montoriol i de Montserrat Roig

Concedides les beques d’escriptura Montserrat Roig i les de dramatúrgia Carme Montoriol 2021

24 creadores i creadors d'un total de 181 projectes presentats treballaran en un dels espais singulars de Barcelona.

Ja es coneixen els noms dels 24 creadors i creadores literaris seleccionats en la 5a edició de la convocatòria de les beques Montserrat Roig i en la 3a convocatòria de les beques Carme Montoriol, concedides per l’Institut de Cultura de Barcelona, dins del marc del programa Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO.

La selecció dels guanyadors i guanyadores d’ambdues beques s’ha fet a través d’una convocatòria oberta amb un comitè d’experts format per Albert Lladó (escriptor), Mireia Perelló (llibretera) i Silvia Querini (editora) – per a les beques Montserrat Roig –, i per Toni Casares (Sala Beckett), Ferran Murillo (Tantarantana), Marc Chornet (Escenari Joan Brossa), Ester Nadal (Nau Ivanow) i Mercè Sàrrias – en el cas de les beques Carme Montoriol –.

Beques Montserrat Roig

Un dels seus objectius és pal·liar la falta d’ajuts directes als creadors literaris recolzant projectes que tinguin relació amb Barcelona, així com impulsar textos que projectin la imatge literària de la ciutat al món i homenatjar l’escriptora i periodista barcelonina Montserrat Roig (1946 - 1991).

En aquesta edició, s’han presentat un total de 123 projectes, 52 de dones i 71 d’homes, la mitjana d’edat dels quals ha estat de 44 anys. De les 20 persones becades, 9 són dones i 11 homes. Pel que fa a la llengua dels projectes guanyadors, 10 ho seran en llengua catalana i 10 en llengua castellana.

Museu Picasso, Biblioteca de Catalunya, Reial Acadèmia de Bones Lletres, Arxiu Històric de Barcelona, Castell de Montjuïc, Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, Fundació Joan Miró, Biblioteca de Nou Barris i Biblioteca Francesca Bonnemaison són els equipaments singulars de la ciutat on els guanyadors i guanyadores desenvoluparan els seus projectes. A més, també reben una beca de 3.000 € cadascun.

Els becats i les becades són: Franco Chiaravalloti, Elisenda Solsona, Josefina Luzuriaga, Tuli Màrquez, Anna Maria Villalonga, Marta Polo, Arià Paco Abenoza, Mònica Batet, Carlota Gurt, Víctor Alarcón, David Aliaga, Melcior Comes, Yannick Garcia, Fernando García Ballesteros, Raúl Ruiz, Gerard Malet, Julia Rendón, David Aceituno, Yaiza Berrocal i Antònia Escandell.

Beques Carme Montoriol

Aquests ajuts donen suport a dramaturgs i dramaturgues, amb una inversió total de 12.000 € (quatre beques). Porten el nom de la dramaturga, poeta, narradora, traductora i pianista barcelonina Carme Montoriol i Puig (1892 - 1966). En la tercera edició s'han presentat 58 projectes, 24 dones i 34 homes i la mitjana d’edat dels aspirants ha estat de 36 anys. Dels 4 becats, 2 són dones i 2 homes. Els 4 projectes seleccionats són en català. Desenvoluparan el seu treball en espais singulars de la ciutat vinculats a la creació escènica: Escenari Joan Brossa, Nau Ivanow, Sala Beckett i Teatre Tantarantana; els quatre equipaments teatrals formen part de la xarxa de Fàbriques de Creació.

Els becats i les becades són: Queralt Riera, Ferran Joanmiquel, Oriol Morales i Josep Maria Miró.

Data de publicació: Dijous, 25 març 2021
  • Comparteix