Tornar

Una de les actrius protagonistes retratada amb el cabell recollit i amb un mocador negre al coll

'La contemplació de la bellesa', una història basada en fets reals, a Can Clariana

La companyia teatral Pomodoro, resident del Centre Cívic Can Clariana Cultural, porta a l'escenari d'aquest equipament de Sant Andreu un muntatge basat en fets reals que té com a protagonistes Picasso, el pintor Carles Casagemas i la model Germaine Gargallo.

És La contemplació de la bellesa (i skjønnhet), una peça teatral de la Cia. Pomodoro amb text i direcció de l'autora Rosa Molina i que pren part del seu títol d'una citació del dramaturg noruec Henrik Ibsen, que es preguntava si un crim es justifica quan es comet "i skjønnhet" és a dir, "en bellesa", en noruec. La història pren com a punt de partida fets reals i implica personatges ben coneguts en la història de l'art.

I és que tot comença quan el pintor Pablo Picasso i el seu amic, el també artista Carles Casagemas decideixen instal·lar-se a París, on arriben coincidint amb l'Exposició Universal del 1900. En arribar a la ciutat de la llum i, en el context d'una vida nocturna especialment intensa, Casagemas s'enamorarà perdudament de Germaine Gargallo, una dona amb un esperit radicalment lliure per a l'època que era filla d’un aprenent de pintor i d’una costurera i que va fer de model de pintors,

Casagemas es va enamorar bojament d'aquella dona, a la que va demanar en matrimoni i que el va rebutjar. En adonar-se que no l'estimava, Casagemas va disparar contra la model en un cafè de París i, seguidament, es va suïcidar. Germaine no va patir cap ferida, però Casagemas, amb un tret al cap, va morir poc després. El suïcidi de Casagemas va afectar profundament Pablo Picasso que, com explicava ell mateix, va trobar en aquell trist incident la inspiració i el desllorigador per a l'època blava que va començar poc després.

Tot plegat constitueix una excusa per a plantejar als espectadors i espectadores preguntes com si la bellesa és l'única cosa que dona sentit a l'existència i si la mort es pot considerar d'alguna manera, un acte de caràcter artístic. Serà veritat, com es preguntava Ibsen, que potser no importa el crim sempre que es cometi "i skjønnhet", és a dir, "en bellesa"?

Si us ve de gust reviure un episodi d'alt impacte en la història de l'art i en la vida de Pablo Picasso, la Companyia Pomodoro us ofereix una oportunitat al Centre Cívic Can Clariana Cultural. Abans de venir, però, consulteu el web d'aquest equipament del districte de Sant Andreu.

Data de publicació: Dimarts, 14 Gener 2020
  • Comparteix