
Els premis literaris catalans, a debat
L'Ateneu Barcelonès organitza un acte sobre els pros i contres dels guardons, amb Borja Bagunyà, Mita Casacuberta, Marina Porras i Emili Rosales.
Dimecres 15 de juny a les 18.30 h la sala d'actes Oriol Bohigas de l'Ateneu Barcelonès acollirà el debat titulat Viure i escriure? El sistema de premis literaris català: oportunitat o crisi. S'ha convidat a parlar-ne Borja Bagunyà, escriptor, professor de Teoria de la Literatura a la UB i cofundador de l’Escola Bloom; Mita Casacuberta, crítica literària, professora de literatura a la UdG; Marina Porras, crítica literària, llibretera i professora associada del Departament d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra, i Emili Rosales, director del Grup 62. Presentarà i moderarà l'acte Ivet Zwatrzko, ponent de la secció de Filosofia de l'Ateneu.
Al llarg de tot l'any es convoquen en territori català dotzenes de premis literaris. I és habitual en algunes persones del sector preguntar-se si n'hi ha masses o pocs, de què serveixen aquests guardons, si els resultats són justos... L'Ateneu vol portar aquestes qüestions davant del públic —l'acte és obert a tothom— i mirar de posar damunt la taula què funciona i què no dels guardons literaris, i fins i tot potser aportar algunes propostes de millora. La mateixa organització apunta en la presentació del debat alguns pros i contres dels premis: "Permeten a les veus emergents entrar en un sector cultural ja fet i relativament hermètic i, fins i tot, ajuden a catapultar els autors dins les esferes dels cànons de les literatures nacionals. (...). Tanmateix, el valor i l’interès d’un text o d’un altre depèn en bona part de la subjectivitat d’aquell qui el llegeix. I un premi literari, en aquest sentit, no és més que la delegació de la pròpia subjectivitat a la subjectivitat dels qui suposadament hi entenen". La mateixa presentació acaba amb l'interrogant de si podem definir els premis com una oportunitat per entrar al sector editorial o com una crisi del sistema literari català.
Trobareu més informació aquí.