Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.

En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Tornar

Un moment de l'acte de lliurament de premis en la primera edició del festival 42

Els premis literaris catalans, a debat

L'Ateneu Barcelonès organitza un acte sobre els pros i contres dels guardons, amb Borja Bagunyà, Mita Casacuberta, Marina Porras i Emili Rosales.

Dimecres 15 de juny a les 18.30 h la sala d'actes Oriol Bohigas de l'Ateneu Barcelonès acollirà el debat titulat Viure i escriure? El sistema de premis literaris català: oportunitat o crisi. S'ha convidat a parlar-ne Borja Bagunyà, escriptor, professor de Teoria de la Literatura a la UB i cofundador de l’Escola Bloom; Mita Casacuberta, crítica literària, professora de literatura a la UdG; Marina Porras, crítica literària, llibretera i professora associada del Departament d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra, i Emili Rosales, director del Grup 62. Presentarà i moderarà l'acte Ivet Zwatrzko, ponent de la secció de Filosofia de l'Ateneu.

Al llarg de tot l'any es convoquen en territori català dotzenes de premis literaris. I és habitual en algunes persones del sector preguntar-se si n'hi ha masses o pocs, de què serveixen aquests guardons, si els resultats són justos... L'Ateneu vol portar aquestes qüestions davant del públic —l'acte és obert a tothom— i mirar de posar damunt la taula què funciona i què no dels guardons literaris, i fins i tot potser aportar algunes propostes de millora. La mateixa organització apunta en la presentació del debat alguns pros i contres dels premis: "Permeten a les veus emergents entrar en un sector cultural ja fet i relativament hermètic i, fins i tot, ajuden a catapultar els autors dins les esferes dels cànons de les literatures nacionals. (...). Tanmateix, el valor i l’interès d’un text o d’un altre depèn en bona part de la subjectivitat d’aquell qui el llegeix. I un premi literari, en aquest sentit, no és més que la delegació de la pròpia subjectivitat a la subjectivitat dels qui suposadament hi entenen". La mateixa presentació acaba amb l'interrogant de si podem definir els premis com una oportunitat per entrar al sector editorial o com una crisi del sistema literari català.

Trobareu més informació aquí.

Data de publicació: Divendres, 10 Juny 2022
  • Comparteix