Tornar

Una peça de fusta envoltada de paper d'embalar en una de les obres de l'exposició

Dins la bombolla

Un artista i matemàtic es pregunta d'on procedeix l'aire que hi ha dins les bombolles del paper plàstic d'embalatge a l'exposició Air de...

A tots ens agrada petar les bombolletes d'aire dels plàstics d'embalatge, però potser no us heu preguntat mai d'on surt aquest aire que hi havia dins la bombolla i que acabeu d'alliberar en un emplaçament ben diferent (o no) del lloc on el van fer presoner... Sí que s'ho ha preguntat l'artista Pep Vidal en una mostra que podrem veure a l'ADN Galeria fins al 21 de gener.

Pep Vidal va néixer a Rubí l'any 1980. I sí, és un artista, però també és un matemàtic i físic especialitzat, entre altres coses, en càlcul infinitesimal que ha treballat en la millora dels instruments de mesura dels acceleradors de partícules. Aquesta doble condició d'artista i científic és bàsica en les seves obres, ja que ell mateix considera que l'experiència personal i vital està lligada de manera estreta als processos de creació.

Ara, Pep Vidal ens presenta les últimes obres que ha creat i que tenen molt a veure amb Air de Paris, una peça creada per Marcel Duchamp l'any 1919 com a regal per a una persona amb possibles que ho tenia tot. L'artista va anar a veure el seu farmacèutic i li va demanar de buidar una ampolleta de vidre que contenia sèrum fisiològic. En buidar-la, l'ampolleta, es va omplir automàticament... d'aquest aire de París que Duchamp oferiria com a regal. 

Vidal va pensar de seguida en aquella creació artística quan va comprar per internet un petit objecte a l'estranger que va arribar a les seves mans en un paquet i embolicat amb bombolles de plàstic. D'on procedeix aquest aire? S'ho va preguntar l'artista, que de fet, constata la impossibilitat de saber-ho en el títol de la mostra, que ha titulat amb un indeterminat Air de... I és que en l'exposició trobareu tot de capses de metacrilat plenes de bombolles de plàstic amb un aire la procedència del qual és indeterminada. Això sí, les bombolles de plàstic plenes d'aire han estat recollides en punts diferents del planeta i, per tant, se suposa que contenen aire de procedències diverses.

No és l'única peça que trobareu a la mostra, on també hi ha dues obres elaborades amb rotllos de paper bombolla. L'artista ha mesurat la quantitat exacta d'aire que hi ha dins les bombolles. I no només ho ha fet amb les bombolles de plàstic, sinó que també ha mesurat amb la màxima precisió la quantitat d'aire que hi ha dins d'una bombolleta atrapada en un tros d'ambre de fa 100 milions d'anys, i el que hi ha dins la bombolla d'un gerro de vidre fet al París dels anys 20.

Un vídeo que mostra un núvol travessant la frontera entre França i Catalunya i una peça que fa visibles els fotons que han viatjat des del sol fins al terrat de la galeria formen part també d'una exposició en la qual l'art i la ciència van de bracet.

Si voleu veure com l'aire viatger d'unes bombolles de plàstic es converteix en una creació artística, veniu a veure Air de... però abans consulteu al web de l'ADN Galeria tota la informació sobre la mostra.

Data de publicació: Divendres, 09 Desembre 2022
  • Comparteix