Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.

En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Tornar

Una persona migrant en un paisatge nevat prop de la frontera entre Sèrbia i Croàcia

Els discursos de l'odi i les conseqüències que se'n deriven, en imatges

L'odi s'estén en el nostre temps per països, ciutats i barris i converteix en víctimes les persones més vulnerables. Un col·lectiu dedicat a la fotografia documental ens en parla en una exposició.

Al Centre Cívic Convent de Sant Agustí es pot veure fins al 13 de novembre l'exposició Marcats per l'odi, una mostra fotogràfica que tradueix al llenguatge de la imatge la realitat del món actual, en la qual els discursos de l'odi guanyen terreny progressivament. És una proposta de Ruido Photo, un col·lectiu de fotografia documental que ens convida a reflexionar sobre el tema a partir del resultat de quatre projectes elaborats conjuntament amb la revista 5W i que tenen com a escenari països diversos del món.

Així, a l'exposició podrem veure fotografies copsades pel fotògraf Pau Coll dins del projecte Balcans: el mur invisible d'Europa (a la imatge), on s'apleguen imatges i testimonis de persones refugiades i migrants a Sèrbia i Bòsnia que parlen sobre deportacions en calent i sobre abusos de la policia croata. A Brasil: com sobreviure a l'odi, en canvi, la minoria objecte de l'odi és la que formen les persones LGTBI, víctimes d'uns prejudicis amb una història llarga que encara s'han accentuat més durant el mandat del president Jair Bolsonaro. Ho mostren les fotografies de Toni Arnau, que ha treballat amb la periodista Alejandra Cukar.

Però també hi ha odi i injustícies als països més desenvolupats. A EE UU: The Central Americans, Edu Ponces, que ha treballat amb el periodista Óscar Martínez, copsa imatges dels migrants il·legals que viuen ocults als EUA i que han patit especialment el període de pandèmia i, a més, els efectes de les polítiques contra la migració de Donald Trump.

Finalment, a Lesbos, després de l'incendi, la fotògrafa barcelonina Anna Surinyach i el periodista Agus Morales retraten en paraules i imatges la situació d'uns refugiats atrapats a l'illa grega de Lesbos, pendents d'un permís d'entrada que Europa no els vol concedir.

Tot, de la mà de 5W, una revista formada per periodistes independents que expliquen històries mitjançant reportatges escrits i fotogràfics, i de Ruido Photo, col·lectiu amb més de disset anys d'experiència denunciant injustícies arreu del món mitjançant la fotografia documental el periodisme escrit i el vídeo.

Si voleu veure les cares de l'odi i les conseqüències terribles que té un discurs que s'imposa arreu del planeta, veniu a veure Marcats per l'odi, però abans consulteu la informació sobre la mostra al web del Centre Cívic Convent de Sant Agustí.

Data de publicació: Dilluns, 01 novembre 2021
  • Comparteix