Tornar

Retrat de grup en estil pop de les tres protagonistes de la funció

Les Espies de veritat salven el món

Belén Barenys, entre les protagonistes de Derecho a pataleta, un muntatge de Berta Prieto i Lola Rosales a la Sala Beckett.

La guapa, la llesta i l’esportista. Podrien ser Los Angeles de Charlie, las Supernenas o algun altre trio de dones investigadores procedent del món del còmic infantil, però són les Espies de veritat. Les voleu conèixer? Doncs haureu de venir a la Sala Beckett, on protagonitzen Derecho a pataleta (a la imatge, el cartell d’Eduard Sales).

És una creació de Berta Prieto i Lola Rosales, dues creadores que ja van estrenar fa temps (amb un altre nom) aquella peça titulada El Chinabum (la va dirigir Paula Ribó, la dona que hi ha darrere Rigoberta Bandini), que han escrit altres textos i que, amb el nom de Las Chatis de Montalbán (al·lusió a les hores passades el despatx d’una administració de Madrid en un carrer amb aquest nom per constituir la companyia) van obtenir una beca de creació a la Sala Beckett de la que ha sortit... l’espectacle que veureu.

No, no és un espectacle subtil, sinó una festa de referències a l’univers de la tele o d’internet que puja a l’escenari. I és que elles són tres espies pop que protagonitzen un muntatge ple d’ironia en el qual es riuen de la convenció de representar i de l’autoficció, un gènere que posen en la diana del seu humor esmolat.

“Potser ens hem passat una mica fent servir la primera persona”, diuen aquestes artistes que pensen que potser hauríem de callar tots una estoneta, llegir Dostoievski i després, si encara gosem, tornar a badar boca.

Tot això us ho expliquen mitjançant la història de tres espies que reben un encàrrec una mica naïf: el món passa un mal moment, perquè “els ocellets ja no riuen, els nens ja no canten i les flors ja no fan olor de primavera”. Així doncs, les tres protagonistes, la Clover, l’Alex i la Sam hauran de salvar el món, però com que estan cansades i la feina és molta, faran venir les Espies de veritat.

Tot, en una funció que, aquest cop, no representen les mateixes autores, sinó Belén Barenys (sí, la cosina més famosa de l’escena musical), Natàlia Barrientos i Paula Vicente Mascó, a les qui veureu interpretar les coreografies creades per Marc Oliveras i Marta Ros, mentre salvin el món en una missió trepidant.

Voleu saber com s’acaba tot plegat? Doncs veniu a veure Derecho a pataleta (el títol li va posar un policia de tràfic que va posar multa a les autores per anar en bici amb massa alcohol a la sang) a la Sala Beckett, però abans consulteu al web tota la informació sobre el muntatge.

Data de publicació: Dimarts, 02 Abril 2024
  • Comparteix