
‘Están vivos’, la distopia oculta de Carpenter
Una invasió extraterrestre disfressada de normalitat arriba a la pantalla gran del Phenomena com una crítica ferotge a la manipulació mediàtica i política.
En plena matinada, sense cap avís previ, una sèrie d’esferes metàl·liques no identificades van aparèixer al cel de les principals ciutats del planeta. No feien cap soroll, no emetien llum: simplement flotaven, immòbils, com si estiguessin observant. En menys de vint-i-quatre hores, les comunicacions van començar a fallar, els satèl·lits van caure i el pànic es va escampar més ràpidament que les mateixes naus. Des d’una perspectiva clàssica, aquesta seria la manera com els extraterrestres s’apoderarien del món tal com el coneixem, però a Están vivos (They Live), la invasió no és tan directa… ni tan visible.
El film de John Carpenter arriba al cinema Phenomena per presentar una història de ciència-ficció amb rerefons polític, on la dominació alienígena es camufla entre anuncis publicitaris, missatges subliminars i una aparença de normalitat inquietant. Unes ulleres trobades per casualitat permetran a un home corrent esbrinar que, sota l’aparença habitual d’ésser humà, moltes persones són en realitat extraterrestres. Els aliens han començat una invasió silenciosa, estan més vius que mai i comencen a infiltrar-se a l’espera política amb l’objectiu de controlar a tota la humanitat.
Están vivos és vista per la crítica més experimentada com l’última gran pel·lícula de Carpenter, que neda entre l'estrany i la superficialitat del cinema d’acció, combinant crítica social amb un estil visual directe i sense concessions. Una aventura perfecta per viure a la pantalla gran, però recordeu vigilar qui se us asseu a la butaca del costat. Serà alienígena o humà? Trobareu més informació a la pàgina web del cinema Phenomena.