Tornar

Concert d'estiu al Park Güell
Visita noctura a El Born CCM
Detall d'un dels frescos de l'exposició Carracci del Museu Nacional d'Art de Catalunya

Un estiu refrescant amb els Museus de Barcelona

Cinema a l’aire lliure, concerts de nit i itineraris nocturns, algunes de les prop de 250 propostes per als mesos de més calor de l’any.

Ja és tradició que a l'estiu els museus de la ciutat ofereixin un ampli ventall d'activitats per a tots els públics i edats que va més enllà de la que més exerceixen al llarg de l'any, l'expositiva. I també que moltes d'aquestes propostes tinguin lloc a l'exterior dels espais museístics i dels centres culturals i patrimonials, o si més no en els seus patis o jardins, com també en horari de tarda-vespre, en una clara intenció de convidar a cercar uns moments d'estada a la fresca al mateix temps que es gaudeix d'un acte cultural. Cinema a l'aire lliure, dansa, concerts i itineraris nocturns són només algunes de les prop de 250 propostes que entre museus i equipaments municipals, consorciats i privats, trobareu a la graella estiuenca.

Per citar només alguns exemples, el MUHBA Park Güell oferirà, a la plaça de la Natura del Park Güell, el 4rt Cicle Barcelona en moviment, nits de cinema “Barcelona plató: quan la ciutat és l’escenari", amb tres sessions cinematogràfiques, i el mateix punt serà l’escenari, fins al 15 de juliol, del 9è Cicle història i música de Barcelona, amb el títol Música, guerra i Ràdio Barcelona, amb col·laboració de l’ESMUC i B:SM. Hi haurà concerts de jazz, lied, música de cambra i cobla. El Museu d'Història de Barcelona també ha organitzat visites i itineraris per poder gaudir de l’estiu entorn al Park Güell, el Call, vedettes i milicians al refugi 307Verdaguer i Vil·la Joana, entre d’altres. Qui també aposta fort per les rutes és El Born Centre de Cultura i Memòria amb el Born de Nit. Es faran itineraris de dimarts a dissabte a partir de les 20 h i permetran els participants conèixer la història de la Barcelona de 1700 des de diferents perspectives: la música i la dansa, la medicina, els veïns i les veïnes, la crònica negra, l’esclavisme, les dones, el Rec Comtal... Per qui prefereixi horaris diürns també hi haurà diferents modalitats de visites guiades al jaciment i a l’exposició permanent, així com tallers i altres activitats familiars.

El Museu Etnològic i de Cultures del Món té un programa ampli pensat per a la canalla, amb tallers d’ombres amb titelles, tallers de màscares i superpoders o jocs de pistes i de taula, entre d'altres. I el Castell de Montjuïc celebrarà els dies 17 i 18 de setembre la segona edició del Festival Moujuïc, concebut com a porta d’entrada al món de la dansa contemporània. Serà un bon moment, aquest estiu, per conèixer o redescobrir un espai únic com és la Biblioteca Pública Arús: l’empresa Cases Singulars hi organitza visites guiades alguns vespres de juny, juliol, agost i setembre.

El 12 de juliol l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona programa el concert i conferència La guitarra a Catalunya: de Joan Carles i Amat als nostres dies. I el Museu Frederic Marès proposa el 30 de juliol i el 17 de setembre una visita taller lliure per a totes les edats amb el nom D’auca en auca i tiro perquè em toca!. Té com a fil conductor un joc que permet l'exploració del gabinet del col·leccionista i que planteja preguntes i dinàmiques per interactuar amb els objectes insòlits de la col·lecció.

Noves exposicions

Que a l'estiu els museus organitzin activitats molt diverses no significa que deixin d'inaugurar exposicions de primer nivell. A més de poder visitar a tots els espais museístics les mostres obertes fa més o menys temps i que es mantenen en la cartellera, aquests mesos s'estrenaran exposicions com ara la primera monogràfica a l’Estat espanyol de l’obra de l’artista brasilera multimèdia Cinthia Marcelle. Es podrà veure al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) a partir del 15 de juliol. I el 27 del mateix mes obrirà al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) Cervell(s), exposició que relliga les mirades d’artistes contemporanis amb dibuixos originals de Santiago Ramón y Cajal, primeres edicions de René Descartes, invents i maquinaris de científics visionaris com Leonardo Torres Quevedo o José Manuel Rodríguez Delgado, còmics i pel·lícules, com també amb projectes de centres de recerca científica de referència. Uns dies abans, el 8 de juliol, el Museu Nacional d'Art de Catalunya obrirà les portes de l’exposició Carracci. Els frescos de la capella Herrera: després de 200 anys de ser arrencats, aquests frescos, de la desapareguda església romana de Sant Jaume dels Espanyols a Roma, es podran tornar a veure junts.

Coincidint amb l'inici de l'estiu, el Museu Picasso va inaugurar dues mostres temporals: Picasso – Clergue i Brigitte Baer. Picasso i els gravats. La Virreina Centre de la Imatge acollirà a partir del 7 de juliol Amèlia Riera: Mrs. Death, amb peces de la inclassificable artista. I els amants de l'esport trobaran al Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch a partir del 12 de juliol l'exposició Olimpíada Cultural. Un esclat artístic per a Barcelona; i és que un dels esdeveniments que de ben segur es recordarà aquest estiu són els Jocs Olímpics de Barcelona '92: ja en farà 30 anys!

Consulteu a les pàgines web de cada museu i centre cultural i patrimonial els actes i activitats que organitzen aquest estiu.

 

Data de publicació: Dilluns, 27 Juny 2022
  • Comparteix