Tornar

Picasso amb el Jamais, en una fotografia de Nick de Morgoli

Una exposició retrata la relació de Picasso amb l'objecte surrealista Jamais

Obra de l'artista Óscar Domínguez, la peça, un fonògraf emmudit i pintat de blanc, es va mostrar a l'Exposition Internationale du Surréalisme de París del 1938.

Fins fa pocs mesos la peça que l'artista canari Óscar Domínguez, el seu autor, va batejar com a Jamais es considerava desapareguda. Però en els preparatius de l'exposició titulada Picasso. La mirada del fotògraf, que el Museu Picasso de Barcelona va organitzar el 2019, es van descobrir unes instantànies de Nick de Morgoli procedents d'una col·lecció privada que mostraven el pintor andalús amb l'objecte al seu taller parisenc de la Rue des Grands-Augustins. Gràcies a aquesta pista es va poder saber que Domínguez havia regalat l'obra a Picasso, i finalment es va recuperar el Jamais. El Museu Picasso inaugura el 15 de juliol una mostra temporal en què el visitant trobarà el Jamais restaurat per la restauradora del museu, Reyes Jiménez, com també imatges de Picasso amb l'objecte captades per l'objectiu de Morgoli, i instantànies de l'Exposition Internationale du Surréalisme de l'any 1938 a París, una mostra que van preparar André Breton i Paul Eluard que va suposar un abans i un després per al moviment surrealista. En aquella exposició era present el Jamais, entre altres obres conegudes, com el taxi plujós de Salvador Dalí o el sostre fet a base de sacs de carbó de Marcel Duchamp.

Però, què és el Jamais? Es tracta d'un fonògraf emmudit i pintat de blanc amb un plat representat per un abdomen que gira sota una mà que fa d'agulla, i per l'amplificador en surten unes cames de dona. Es considera un dels objectes mítics del surrealisme, i, després de passar anys dins d'una caixa en un magatzem, ara el podreu veure net i polit fins al 7 de març de 2021 al Picasso.

Per a més informació, cliqueu aquí.

Data de publicació: Dimecres, 08 juliol 2020
  • Comparteix