Tornar

Francesc Català-Roca, seu de l’editorial Gustavo Gili, 1961

Un recorregut per les 'línies dures' de la ciutat

L'antiga seu de l'editorial Gustavo Gili obre les portes a una exposició que mostra 29 projectes arquitectònics que van donar prioritat als problemes constructius per davant de qüestions estètiques.

A partir del 3 de febrer l'antiga seu de l'editorial Gustavo Gili (Rosselló, 87) acull l'exposició Línies dures. Edificis, disseny i urbanisme a Barcelona (1949-1974), comissariada per Valentín Roma i coproduïda per La Virreina Centre de la Imatge i el Centre Obert d’Arquitectura del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). La mostra, a la cartellera fins al 2 de juliol, recull 555 materials de l’arxiu del COAC: 89 plànols d’època, 249 fotografies vintage, 43 dibuixos originals, 25 llibres i 149 documents (revistes, diaris, fulletons, presentacions de treball, correspondències personals, etc.).

El títol de l'exposició està extret de l'article que varen publicar l'any 1985 Carles Martí i Xavier Monteys en la revista 2C. Hi descrivien la feina d'un grup d'arquitectes, entre els quals Hannes Meyer, Hans Wittwer o Mart Stam, que en els anys 30 del segle passat van prioritzar els problemes constructius enfront de les justificacions estètiques. Seguint aquesta línia, la mostra que podreu veure a la Gustavo Gili presenta un conjunt de propostes des del camp de l’arquitectura, el disseny i l’urbanisme de Barcelona que, vistes en perspectiva, constitueixen "línies dures" respecte a les tendències hegemòniques de cada període. Segons informa l'organització, aquestes propostes tenen tres trets essencials: "l’intent d’obrir les disciplines a uns nous usos col·lectius i uns paradigmes que evolucionessin les retòriques formals de cada moment; la superació del projecte com a simple metodologia teòrica i la seva transformació en eina amb la qual comprendre i millorar l’esfera pública; l’enfrontament als conflictes ciutadans sense l’ús de fórmules corporatives, models preformatejats o solucions exemplaritzants".

En total, l'exposició permet conèixer 29 casos d'estudi ordenats cronològicament i reconstruïts a través de documents, textos i imatges. Els casos que obren i tanquen la mostra van en la mateixa direcció: la preocupació pels llocs i les condicions en què viuen les classes subalternes locals. L'itinerari de la proposta es completa amb la visita a cinc dependències de l'antiga editorial, per conèixer així la seva morfologia original, i l'exposició d'algunes imatges realitzades d'aquest edifici per Francesc Català-Roca.

Per a més informació, cliqueu a l'enllaç.

Data de publicació: Divendres, 03 Febrer 2023
  • Comparteix