Tornar

Una de les imatges de María Teresa Hincapié que es poden veure a l'exposició

María Teresa Hincapié, la poètica de la domesticitat

El MACBA acull una exposició monogràfica dedicada a l'artista colombiana, que va destacar per les seves accions performatives.

El 20 d'octubre les portes del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) s'obriran per recordar i homenatjar María Teresa Hincapié, artista nascuda a la vila colombiana d'Armenia el 1954 i morta a Bogotà el 2008. L'exposició porta per nom María Teresa Hincapié. Si aquest fos un principi d'infinit, i és una coproducció del MACBA i la Corporación Museo de Arte Moderno de Medellín (MAMM). Es podrà visitar fins a finals de febrer de l'any vinent.

Hincapié va guanyar l'any 1990 el Primer Premi del XXXIII Salón Nacional de Artistas Plásticos de Colòmbia, essent la primera vegada que el guardó s'atorgava a una obra efímera, no objectual i a una dona. El va rebre per la performance Una cosa es una cosa. I és que Hincapié va destacar sobretot per les seves accions performatives, especialitzant-se en el que s'ha batejat com a "poètica de la domesticitat": la colombiana transformava accions rutinàries en actes simbòlics per crear una metodologia en la seva pràctica. Hincapié anomenava la performance amb la paraula "entrenament", i les seves creacions cavalcaven entre vida, creació en moviment i aproximació a la mística.

L'exposició està comissariada per Claudia Segura i Emiliano Valdés, i és la primera dedicada íntegrament a l'obra de l'artista, no sense dubtes ni dificultats: "Es plantegen múltiples interrogants quan s’intenta exposar l’obra de María Teresa Hincapié en un museu amb el propòsit de donar a conèixer la transcendència de la seva pràctica, i a la vista d’una nova concepció del cos i el context en l’àmbit de la performance. Com podem visibilitzar-ho amb documents d’arxiu, fotografies, vídeos o obres sobre paper?",  escriuen al programa de mà. A més, s'ha convidat diferents artistes i col·lectius a desenvolupar una obra nova que dialogui amb el llenguatge d'Hincapié, i també es portaran a terme algunes activitats paral·leles a la mostra, com cursos, seminaris i tallers.

Trobareu tota la informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dilluns, 17 Octubre 2022
  • Comparteix