Tornar

Barthélémy Toguo l'any 2017

Barthélemy Toguo, consciència política a través de l'art

El Museu Picasso de Barcelona dedica una exposició temporal a obres del creador camerunès.

Que el Museu Picasso de Barcelona presenti una exposició amb peces de Barthélémy Toguo (Mbalmayo, República del Camerun, 1967) no és un fet casual; diuen que l'artista africà pensava en el Guernica de Picasso mentre creava la seva obra Rwanda 1994. I és que, com el geni andalús, per a Toguo un artista no ha de fer peces per decorar apartaments (o no només), sinó que hi ha d'haver una intenció o un missatge polític en tota obra artística. La mostra, titulada simplement amb el nom i cognom del camerunès, obrirà portes el 23 de setembre i romandrà al Picasso fins a finals de febrer de l'any vinent.

La popularitat de Toguo arreu del globus terraqui és més que evident, amb la seva participació en les més prestigiones biennals o essent un dels artistes nominats el 2016 al Premi Marcel Duchamp, motiu pel qual va presentar la instal·lació anomenada Vèncer el virus! al Centre Pompidou de París. Tot i el seu prestigi internacional, Toguo té molt clares les seves arrels, i al seu país natal hi ha fundat la Bandjoun Station, que és al mateix temps centre d'art, residència d'artistes i projecte agrícola ecològic.

Artista versàtil i polifacètic, i que tant treballa la pintura com l'escultura, el dibuix, la fotografia o les instal·lacions, les obres de Barthélémy Toguo tracten temes com ara les migracions, l'exili i la natura. Fa denúncia de les desigualtats, i alhora els seus treballs volen ser una celebració de la vida, la natura i el cos. La seva feina també està marcada pel contrast entre els seus orígens en la societat camerunesa tradicional i la seva experiència com artista en les grans ciutats europees. Toguo es va formar en Belles Arts a Costa de Marfil, posteriorment a l'Escola Superior d'Art de Grenoble, i més endavant a la la Kunstakademie de Düsseldorf.

Més informació, en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 21 Setembre 2022
  • Comparteix