Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.

En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Tornar

Cartell de l'edició d'enguany

Un festival en dos temps

El LEM Festival, dedicat a les músiques experimentals i avançades, es desdobla en dues edicions, la primera al maig i la segona a l'octubre.

Dos per un. El LEM Festival, la cita barcelonina que és la gran referència en l'experimentació sonora, torna enguany amb un format nou, dividit en dues cites anuals, una el mes de maig i una altra uns mesos més tard. Del 15 al 24 de maig, música per a orelles agosarades en espais diferents de la ciutat, entre els quals Museu de la Música de Barcelona, la sala LaKontra de Gràcia, l'Auditori del Centre Cívic La Sedeta i el Soda Acústic.

Segurament ja coneixeu el festival, perquè se celebra des de l'any 1996 i té, per tant, una història llarga darrere de la qual hi ha Gràcia Territori Sonor, un col·lectiu dedicat a l'experimentació sonora i la divulgació de nous sons que va crear, entre altres, el desaparegut Víctor Nubla.

L'edició d'enguany comença a la Sala de Teclats del Museu de la Música, on el dijous, 15 de maig, a les 19 h (l'entrada és lliure), teniu una cita amb l’artista sonor i poeta visual Alfredo Costa Monteiro. Interpretarà Fragments d’oblit, composició creada amb enregistraments d’instruments de la reserva del museu, que normalment no es poden veure. A l'artista potser el coneixeu dels projectes Superelvis o Cremaster, però en solitari indaga en el caràcter material del so, utilitzant objectes quotidians, instruments modificats, electroacústica i poesia en idiomes diferents.

Divendres, 16, a LaKontra de Gràcia, el debut de Comegente, un col·lectiu de Madrid format per Jay Olivier i Susana Confeti. Són un duet a mig camí entre el dark ambient i el doom jazz, que tant s’inspira en el silenci, com en els fenòmens que el trenquen. En el mateix concert, un altre projecte de Madrid, els Northwest, creat el 2015 pels multiinstrumentistes i compositors Mariuca García-Lomas i Ignacio Simón. Sonen entre la clàssica contemporània, l’electrònica d’avantguarda, la psicodèlia, el minimalisme i el pop experimental.

L'acció es trasllada, el dissabte, 17 de maig, a l'Auditori del Centre Cívic La Sedeta on també s'ha programat un concert doble que comença amb tres mestres de la improvisació lliure: el contrabaixista Eduard Altaba, el percussionista Patxi Valera i el trompetista Pablo ‘Pope’ Volt. El segon concert del dissabte, 17 combina la improvisació i la cançó d'autor. Va a càrrec d'un Tim Hodgkinson (cofundador de Henry Cow, compositor i multiinstrumentista) que torna al LEM vint-i-un anys després de la primera actuació. Aquest cop es fa acompanyar de la cantant japonesa Atsuko Kamura. L'escoltareu a ella, acompanyada de Hodgkinson a la guitarra hawaiana, clarinets i saxos. Amb Haiku, ja van fer gira al Japó, però el muntatge no ha deixat d'evolucionar.

Entre les propostes innovadores, la d'Edurne Arizu, una compositora que treballa des de fa quatre anys en un diàleg entre les seves composicions inspirades en la natura i una intel·ligència artificial. Què passa quan el teu company de creació artística és un algoritme? Veniu-ho a veure el dimecres, 21, a les 19 h, a la Sala de teclats del Museu de la Música (l'entrada és lliure).

Una sessió especial de Nocturna Discordia al Soda Acústic amb Lidia Facerias, Oskar Salat i Soren Alcaraz, Clara Torner, Yeonathan Shachar i Vasco Trilla (dijous, 22); l'ensemble sonor "canviant i espontani" de Cibrán (Riccardo Massari Spiritini i Adrià Bofarull; divendres, 23; a LaKontra de Gràcia) i l'artista resident de Gràcia Territori Sonor Laura Llaneli (divendres, 23; a LaKontra de Gràcia) formen part de la programació.

La Sedeta acollirà la fi de festa del festival, amb l'actuació, el dissabte, 24 de maig, de l'Art Quartet, un projecte de jazz, lliure improvisació i experimentació liderat pel bateria Genís Bagés, amb Leonor Falcón (violí i viola), Clara Lai (piano) i Àlex Reviriego (contrabaix). El mateix dia i al mateix escenari, s'amaguen dos grans de les músiques experimenatls sota el nom de Electric Totems. Són el francès Pierre Bastien, referència imprescindible de l’escena experimental europea i el valencià Dr. Truna, que fusiona l’electroacústica amb instruments clàssics expandits.

Recordeu que la segona part del LEM Festival 2025 serà l'octubre i que ja estan a la venda, a més de les entrades puntuals, uns abonaments que poden ser vàlids tant només pel mes de maig (30 €) com pel maig i l'octubre conjuntament (50 €).

Si us agraden l'experimentació sonora i les músiques més noves i avançades, us estan esperant al LEM Festival. Abans, però, consulteu al web tota la programació i compreu les vostres entrades.

Data de publicació: Dilluns, 12 maig 2025
  • Comparteix