Tornar

Fotografia del realitzador bretó Alain Resnais

Un mes intens amb Alain Resnais

La Filmoteca de Catalunya dedica un cicle a la visió més desinhibida del cineasta francès sobre el teatre, la música i el còmic.

Els primers films d’Alain Resnais (Vannes, 1922 – París, 2014) tenien un to greu. De fet, se’l coneixia com “el cineasta de la memòria”, perquè molts dels seus films transitaven per la Història –els camps de concentració, Hiroshima, l’ocupació nazi, Algèria, la resistència clandestina contra el franquisme o l’afer Stavisky– però també pel saber acumulat a la Bibliothèque Nationale (Toute la memoire du monde) o per l’exploració del funcionament del cervell (Je t’aime, je t’aime o Mon oncle d’Amerique).

Amb el temps, de mica en mica, es va fer present un altre Resnais molt més frívol, amant de la comèdia musical i que reivindicava el teatre de boulevard (Mélo i Pas sour la bouche), es descobria com un admirador del còmic (I want to go home), construïa un guió amb el cançoner popular francès (On connait la chanson) o rendia un gran homenatge als actors (Vous n’avez encore rien vu).

El 2015, en ocasió de la seva defunció, la Filmoteca ja li va dedicar la retrospectiva Resnais no era únicament sever per reivindicar la seva faceta més alegre. Ara, amb motiu del centenari del seu naixement, la Filmoteca li consagra aquest nou cicle enfocat en els aspectes més lúdics i aparentment menys transcendents de la seva filmografia, en col·laboració amb l’Institut Francès. Es titula Alain Resnais: el teatre, la música i el còmic. El programa inclou l’exhibició de vuit pel·lícules seves –Mélo (1986), els dies 3 i 6; I want to go home (1989), el dies 4 i 7; Pas sur la bouche (2003), els dies 4 i 13; La vie est un roman (1983), els dies 5 i 11; Smoking (1993), el dia 21; No Smoking (1993), el dies 21 i 24; On connaît la chanson (1997), el dia 27, i Vous n’avez encore rien vu (2012), el dia 31–, i dues més que el van inspirar: la primera adaptació de Mélo (1932), l’obra homònima d’Henri Bernstein, a càrrec del director, i també violinista, Paul Czinner, i el musical The Band Wagon (1953), de Vicente Minnelli, amb Cyd Charisse i Fred Astaire.

Per presentar el cicle, la Filmoteca comptarà amb la presència de François Thomas, professor d’estudis cinematogràfics a la Universitat de la Sorbona Nouvelle-París 3, autor de llibres de referència sobre el cineasta i col·laborador de la revista Positif, de la qual es compleixen 70 anys.

L’entrada per a cada sessió val 4 euros –3, si és reduïda– i la podeu comprar de forma anticipada clicant en cadascun dels títols que componen el cicle en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 03 maig 2022
  • Comparteix