Tornar

Claustre del monestir de Pedralbes

Neix el Fons Especial del Reial Monestir de Pedralbes

Està integrat dins la Fundació Barcelona Cultura i els seus objectius són la conservació, restauració i exhibició del patrimoni del monestir.

Barcelona i el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes reforcen vincles amb la creació del Fons Especial del Reial Monestir de Pedralbes, un nou marc de col·laboració que garanteix la compatibilitat entre l'activitat cultural i la vida monàstica de l'edifici i que té per objectius la conservació, restauració i exhibició del patrimoni del monestir. El Fons s'integra dins la Fundació Barcelona Cultura, i l'acord té una vigència de 75 anys, amb pròrrogues addicionals de 75 anys més cadascuna. El Plenari de l'Ajuntament de Barcelona del passat gener va donar llum verda a la creació del Fons.

L'acord preveu que l’Ajuntament se segueixi fent responsable del manteniment del fons, inclosos el projectes de restauració, i del funcionament del museu, amb l’objectiu de permetre que tota la ciutadania en gaudeixi. Al seu torn, la comunitat de Germanes Clarisses, per la necessitat de mantenir l’edifici en les degudes condicions i amb la voluntat que continuï destinat a activitats culturals i museístiques, aporten al fons especial els seus béns, sense perdre’n la propietat, i en rebran un lloguer. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, acompanyada de tota la corporació municipal, ha visitat el monestir aquest 11 de febrer, vigília de la festivitat de Santa Eulàlia, patrona de la ciutat.

A través de l'ICUB, el consistori assumirà, com fins ara, les despeses de l’equipament i proveirà el Fons Especial d’un pressupost anual, que per aquest 2022 serà de 1.735.900 euros. A més, el programa d’inversions municipals va fixar destinar aquest mandat 3,9 milions d’euros per a actuacions de millora. Enguany, la inversió tindrà un import de prop d’un milió d’euros i se centrarà, entre altres, a rehabilitar la façana de l’església.

Els vincles entre l'Ajuntament de Barcelona i el monestir, fundat el 1327, venen de lluny. Ja l'any 1357 la reina Elisenda de Montcada va sol·licitar al Consell Barceloní que posés sota la seva especial protecció el monestir i la seva comunitat. El 24 de novembre de 1972 l’Ajuntament va signar un acord amb la comunitat de Germanes Clarisses en què aquestes cedien l’ús de l’edifici històric al consistori així com la propietat del lloc anomenat Hort Gran, del qual s’excloïa el pou tot i que es permetia el dret de pas a la comunitat fins aquest. Com a condició essencial per a la cessió en propietat d’aquest Hort Gran i de l’ús de l’edifici històric, l’Ajuntament es comprometia a la realització d’inversions i al manteniment del monestir per a ús museístic i construir una residència per a les monges clarisses dins el mateix recinte del monestir. L’acord feia compatible l’ús museístic i cultural del monestir amb l’ús religiós d’una part del recinte i la clausura de les Monges Clarisses. El 25 de setembre de l’any 1983, un cop finalitzades les obres del nou convent, l’edifici històric del monestir de Pedralbes es va obrir al públic de forma diària com a museu amb el nom de Museu-Monestir de Pedralbes. El conveni de col·laboració ha anat experimentant diferents modificacions i ampliacions al llarg de l’any. La col·laboració entre Ajuntament i comunitat de Monges Clarisses permet que la ciutadania gaudeixi d'un patrimoni excepcional, mentre que el nou acord garanteix que es pugui seguir fent en el futur.

Accediu al web del monestir de Pedralbes.

 

Data de publicació: Divendres, 11 Febrer 2022
  • Comparteix