Tornar

Un collage de la exposició amb imatges relatives a la construcció del gènere

Gènere i narratives del poder, a l'exposició 'Ella, el ojo, el dedo, la mano'

Tres artistes de tres nacionalitats, generacions i contextos diversos ens parlen sobre el gènere i les narratives de poder en una exposició que podrem veure a l'ADN Galeria del 17 de setembre al 14 de novembre.

L'exposició Ella, el ojo, el dedo, la mano / She, the eye, the finger, the hand és part del Gallery Weekend 2020, un esdeveniment promogut per l'associació de galeristes Art Barcelona amb exposicions per tota la ciutat i més enllà i amb visites guiades a càrrec de galeristes, artistes i comissaris. La d'enguany és l'edició que fa sis d'una iniciativa que busca fomentar el col·leccionisme d'art i reforçar el paper de les galeries d'art en el teixit cultural barceloní.

ADN Galeria participa en l'esdeveniment amb un projecte d'Alexandra Laudo, la creadora de la plataforma dedicada al comissariat de projectes expositius Heroínas de la cultura. Ella ha proposat un diàleg entre les obres de la britànica Margaret Harrisson, l'artista peruana resident a Madrid María María Acha-Kutscher i la gironina Núria Güell.

Sí, tenen edats diferents i procedeixen de països diversos, però totes tenen una visió política de l'art i parteixen de posicionaments ideològics feministes per analitzar les narratives hegemòniques de poder i denunciar la violència contra les dones i altres subjectes.

Ho fan de maneres diverses, però sovint posant en qüestió estereotips tan fixats en la nostra manera de pensar que han passat a formar part fins i tot de l'art i han marcat la manera com ens mirem les coses. La veterana Margaret Harrisson (va fundar els anys 70 el London Women's Liberation Art Group) fa servir una gran diversitat de tècniques i analitza en concret l'estètica dels superherois en relació amb el gènere. Per la seva banda, María María Acha-Kutscher revisa les lluites per l'emancipació de la dona en uns collages fotogràfics digitals basats en imatges d'arxiu, d'internet, de revistes o copsades per ella mateixa per analitzar la construcció de la identitat cultural femenina. Finalment, Núria Güell mostra els seus projectes artístics de caràcter polític i visual, unes obres en vídeo que tant analitzen la presència de la feminitat en les representacions divines com reflexionen sobre la masculinitat dels usuaris de la prostitució femenina.

Si voleu reflexionar sobre el gènere, la violència i els estereotips a partir de l'art, veniu a veure aquest cap de setmana les obres d'aquestes tres artistes però, abans, consulteu el web de l'ADN Galeria.

Data de publicació: Dilluns, 14 Setembre 2020
  • Comparteix