Tornar

Fotografia d'un avió que sobrevola els actors i actrius de la companyia

Una història local d'abast universal

La companyia del Teatre Kaddish presenta al Teatre Tantarantana el muntatge Esto no es Jamaica.

De vegades, t'expliquen una història que ha passat a l'altra banda del món i, de cop, t'adones que, amb quatre canvis, podria ser la teva pròpia experiència... Potser tindreu aquesta sensació mentre veieu Esto no es Jamaica (a la imatge. Foto: Inma Quesada), una història que podríeu haver protagonitzat vosaltres o potser els vostres pares. Del 15 de novembre al 3 de desembre, volaran avions sobre els vostres caps.

És una dramatúrgia escrita i dirigida per Carol López i interpretada per la companyia del Teatre Kaddish, una agrupació escènica nascuda l'any 1975 per iniciativa d’un grup d’estudiants de l’Institut Baldiri Guilera del Prat que havien fet un curs de teatre amb el desaparegut director de teatre i dramaturg Jordi Mesalles.

Avui, la companyia és una formació reconeguda que, en la visita a l'escenari del carrer de les Flors, convoca els actors i actrius Sheila Fernández, Marina Mora, Rocío Quesada, Albert Riballo i Ángel Roldán. Ells i elles us expliquen la història d’Antonio, Rocío, Joaquín, Chusa i Montserrat. Potser podria ser la vostra pròpia història (segons l'edat que tingueu) o la dels vostres pares. 

Tot passa al Prat, un microcosmos que es podria transportar possiblement a algun altre lloc. Allà han trobat acollida un seguit de veïns i veïnes que venen d'altres llocs i que, aquí, troben un futur possible en forma de feina fixa, encara que hagin de conviure amb un mar pudent en el qual no es poden banyar i amb unes fàbriques que embruten l'aire que respiren... Amb uns avions que no deixen de volar ni un minut sobre els seus caps, ells faran créixer les arrels en aquesta terra.

Els fills d'aquells habitants del Prat ja són fills de ple dret d'aquesta localitat. En Toni, la Stefi, la Laura i la Maite ja gairebé ni noten els avions que els sobrevolen i viuen en un entorn ben diferent, en el qual l'aigua és transparent i les fàbriques contaminants han tancat les portes. D'aquí no els mourà ningú... O potser sí, perquè el lloc on viuen i on han suportat tantes coses ara és un emplaçament cobejat per tothom. I com que s'ha posat de moda, la pressió perquè se'n vagin començarà a créixer.

Si voleu que us acabin d'explicar una història que transcorre a pocs quilòmetres de Barcelona, però que podria ser un relat universal, veniu a veure Esto no es Jamaica, però abans consulteu al web del Teatre Tantarantana tota la informació sobre les representacions.

Data de publicació: Divendres, 17 novembre 2023
  • Comparteix