Tornar

La closca d'un mol·lusc

Històries de nombres il·lustres

Un cicle de xerrades sobre algunes xifres que han revolucionat les matemàtiques i la societat.

Hi ha una sèrie de nombres amb propietats úniques i molt especials. Són nombres que ens ajuden a comprendre el món que ens envolta, la natura, l’art, l’economia... Nombres que ens traslladen a una realitat abstracta i alhora quantificable. Els nombres pi, auri, imaginari i primers són quatre exemples d’aquestes sorprenents xifres. Del 19 de febrer al 18 de març podeu descobrir-los al cicle de xerrades Històries de nombres il·lustres, organitzat pel CosmoCaixa amb la col·laboració del Museu de Matemàtiques de Catalunya.

Alguna vegada, almenys a l’escola, tothom ha utilitzat el nombre pi per calcular l’àrea d’una circumferència o el seu radi. Fins i tot la majoria de persones deuen conèixer els seus principals decimals: 3,14159265... De fet, l’origen de pi remunta al començament de les matemàtiques i des d’aleshores és una de les constants més emprades en moltes disciplines com la física, l’enginyeria o l’arquitectura. El seu descobriment, evolució i les incògnites que encara amaga aquest nombre són l’objecte d’una de les xerrades del cicle. Però les sessions també permetran apropar-se a altres nombres potser no tan coneguts.

Per exemple, què en sabeu del nombre auri? Aquesta xifra descriu una relació existent en molts elements de la natura: la closca d’un cargol, la geometria de moltes flors, certes proporcions del nostre cos... Al mateix temps, el nombre auri i l’anomenada successió de Fibonacci tenen una estreta relació amb la pintura i moltes altres arts. Uns altres nombres que segur coneixeu són els primers, aquells només divisibles per 1 i per si mateixos: 1, 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19... Són els maons amb què es construeixen la resta de nombres enters, però a més són crucials en àmbits com la criptografia i la seguretat. I encara un altre nombre, l’imaginari, ens obre les portes dels anomenats nombres complexos i ens permet avançar en camps com la mecànica quàntica o la robòtica.

Aprofundiu en aquest fascinant univers de xifres! Tota la informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 19 Febrer 2020
  • Comparteix